Top acht meest voorkomende bouwplaats problemen

Vergunningen die op zich laten wachten of diefstal van materialen; zomaar een greep uit de problemen op de bouw die je kopbrekens bezorgen. Maak kennis met acht typische problemen op de bouwplaats die leiden tot frustratie én faalkosten en de oplossingen om deze te voorkomen.

Probleem #1: Vertraging rondom vergunning

Voor een vergunningaanvraag is heel wat nodig: bouwtekeningen, constructieberekeningen, gesprekken en specificaties van alle werkzaamheden. In iedere fase van dit proces kan vertraging optreden. Zoek een kundige partij met een goede reputatie die je helpt met de voorbereiding van de vergunningsaanvraag en het indienen ervan. Vraag de vergunning tijdig aan en plan een vooroverleg met de gemeente in kwestie. Op die manier zet je alles op alles om vertraging vóór de start van de bouw te voorkomen.

Probleem #2: Vandalisme en diefstal

Je kunt er vergif op innemen dat je ook op jouw bouwterrein te maken krijgt met diefstal en vandalisme. Denk aan kleine materialen die door een medewerker of passant worden meegenomen of aan het grotere werk: duurder materieel dat door insluipers buit gemaakt wordt. Of wat te denken van hangjeugd die uit verveling schade aanricht aan je bouwplaats?

Om dit type problemen te voorkomen, is het zaak om met een kritisch oog naar de beveiliging van je terrein te kijken. Toezicht in de vorm van surveillance en camera’s schrikken onbevoegden af. Andere passende maatregelen zoals robuust hekwerk, voorzien van high security klemmen, en inbraakwerende toegangspoorten bieden uitkomst. Omdat de toegangspoort ook tijdens werkuren gesloten blijft, wordt de kans dat dieven onbewaakt op de bouwplaats komen geminimaliseerd. Hiermee wordt het risico op diefstal aanzienlijk verkleind.

Probleem #3: Slechte logistiek door verkeerde inrichting entree

Vaak ontstaan logistieke problemen bij je entree. De toegang is voorzien van obstakels of het kost veel tijd en energie voor medewerkers om de entree te bewaken. Een schuifpoort, schuifhek of een draaipoort helpt om een veilige en doordachte entree van je bouwplaats te creëren. Een draaipoort geeft bijvoorbeeld meteen een brede toegang voor personen en bouwverkeer, terwijl een schuifpoort zorgt voor een gecontroleerde toelating van het bouwterrein.

Probleem #4: Geluidsoverlast

Er komen steeds meer klachten en claims rondom geluidsoverlast op de bouwplaats. Door geluid direct aan de bron te reduceren creëer je een veilig werkklimaat voor medewerkers en een optimaal woonklimaat voor omwonenden. Met persoonlijke gehoorbescherming en Noise Control Barrier hekken ben je in staat geluid te dempen tot maar liefst 17dB(A).

Probleem #5: Ongelukken en valpartijen

Meer dan de helft van alle ongevallen die op de bouwplaats gebeuren, zijn het gevolg van een val van hoogte. Door te zorgen dat het bouwterrein opgeruimd en weloverwogen is ingericht wordt al veel leed bespaard. Denk aan het markeren van gevaarlijke plekken op je terrein, bijvoorbeeld door het plaatsen van semi-permanente bouwhekken.

Probleem #6: Harde wind

Nederland staat synoniem aan wind, zeker langs de kust kan het aardig tekeergaan. Helaas wordt hier met de inrichting van een bouwplaats niet altijd rekening gehouden. Zo worden bouwhekken met open spijlen structuur geacht geen wind te vangen. Onterecht, want juist dit type hekwerk heeft het bij een verkeerde plaatsing zwaar te verduren. De mazen van hekwerk samen vormen een soort muur waar de wind vrij spel heeft. Hierdoor kan verkeerd gekozen en geplaatst hekwerk schade aanrichten.

Je creëert een veilige afzetting door regelmatig een haaks bouwhek te plaatsen. Wil je veilig gebruik maken van bouwhekken voorzien van doeken, dan is een stevige schoorconstructie belangrijk om van je hekwerk geen levensgrote vlieger te maken.

Probleem #7: Ongewenst publiek

Een adequate afzetting van je terrein met hekwerk en een toegangscontrole houden onbevoegden, zoals spelende kinderen en passanten, buiten je bouwterrein. Het weren van personen die niets te zoeken hebben op je bouwplaats zorgt voor afleiding. Met een professionele toegangscontrole in de vorm van bijvoorbeeld een schuif-bouwhek houd je niet alleen ongewenste bezoekers buiten de bouwplaats, maar heb je ook inzicht in welke personen zich op de bouwplaats bevinden. Voor de verdere afzetting van je terrein, zijn diverse type hekken verkrijgbaar, waardoor je duidelijkheid voor iedere situatie nastreeft. Hiermee geef je bevoegden het gevoel dat ze welkom zijn, terwijl je onbevoegden op afstand houdt.

Probleem #8: Communicatieproblemen

Je hebt rondom een bouw te maken met veel partijen, zowel in de voorbereidings- als in de uitvoeringsfase: opdrachtgever, architect, aannemers tot bijvoorbeeld installateurs. Juist in de communicatie tussen deze partijen ontstaan problemen, als er geen duidelijke afspraken worden gemaakt. Maar ook de verschillende talen die er op een bouwterrein te horen zijn, zorgen voor miscommunicatie.

Het aanstellen van één duidelijk aanspreekpersoon - die exact weet wat er speelt - kan helpen. Zorg dat je hekwerk voorziet van doeken met tekst, zoals bouwvoorschriften en veiligheidseisen. In meerdere talen welteverstaan. Plaats daarop ook de contactgegevens of voorzie de doeken van logistieke instructies.

Problemen die leiden tot faalkosten

Uit onderzoek blijkt dat faalkosten, waaraan diverse partijen debet zijn, vaak in de uitvoeringsfase ontstaan. In de ontwerpfase liggen veel oorzaken voor fouten, die meestal tot uiting komen in de bouwfase. Toch blijkt dat ook een aanzienlijk deel van de oorzaak van de faalkosten te vinden is in de uitvoeringsfase. Kortom, er gaat in de uitvoering - op de bouwplaats zelf - ook iets mis. Communicatie tussen partijen wordt als een van de grootste veroorzakers aangemerkt. Maar ook andere problemen, zoals hierboven in het rijtje vermeld, leiden direct of indirect tot faalkosten.

Neem je al het bovenstaande in acht, de communicatie met alle partijen serieus en plaats je professioneel hekwerk op de juiste manier dan ben je in staat faalkosten te reduceren. En dan snijdt je hekwerk aan twee kanten!

Picture of Stef Manders

Vertel over uw uitdaging. Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak direct een afspraak via onderstaande button.