Bouw vraagt om grotere veiligheid

In dit blog brengen we de meest voorkomende veiligheidsrisico’s onder de aandacht en geven antwoord op de vraag, welke maatregelen genomen moeten te worden.

Geplaatst op 30 mei 2018 door Roel Meuldijk    Veilig & duurzaam werkenRegelgeving & voorschriften


Een stevig bouwhek voor een grotere veiligheid

Voorbeelden zijn er te over! Omgewaaide of (nog erger) weggewaaide bouwhekken die aanzienlijke schade aanrichten. Niet alleen materieel. Weggewaaide bouwhekken kunnen ook tot ongevallen leiden waar bouwvakkers of voorbijgangers de dupe van worden? Dat wil je als bouwbedrijf en/of uitvoeder nooit op je geweten hebben. Maar hoe kun je dit voorkomen? En wat zijn de wettelijke verplichtingen waaraan bij het plaatsen van bouwhekken dient te worden voldaan? In dit blog maken wij uitvoerders, inkopers en verdere belanghebbenden graag attent hoe te handelen bij het gebruik en het plaatsen van bouwhekken.

Geplaatst op 18 april 2018 door Stef Manders    Veilig & duurzaam werkenBouwhek mogelijkheden


Virtueel tijdelijk beveiligen met BIM op de bouwplaats

Heras Mobile Fencing & Security is de eerste aanbieder van tijdelijke beveiliging met de 3D BIM-service. Hiermee komt BIM op de bouwplaats beter beschikbaar; zowel tijdens het bouwproces als voor het beoogde eindresultaat.

Geplaatst op 05 februari 2018 door Suzanne van Bekkers - Vroenhoven    Veilig & duurzaam werkenBouwhek mogelijkheden


Vijf redenen om een dranghek te huren

De Nederlandse evenementen industrie draait overuren. Van sport, muziek, cultuur en lifestyle tot food; inmiddels vinden er jaarlijks duizenden evenementen plaats. En niet alleen groeit het aantal evenementen, maar ook wordt er steeds massaler, grootser en uitbundiger door organisaties uitgepakt. We willen als bezoeker meer verrassing, meer aandacht en we verwachten daarbij een optimale beleving en veiligheid. Gelukkig leveren nagenoeg al deze events een positieve bijdrage aan de maatschappij. Wel moeten we eerlijk blijven; het levert ook risico’s op. Om gevaarlijke situaties te voorkomen dient alles tot in de puntjes soepel te verlopen. Dranghekken helpen om hier op praktische wijze invulling aan te geven. In dit artikel daarom de vijf redenen om een dranghek te huren.

Geplaatst op 19 december 2017 door Suzanne van Bekkers - Vroenhoven    ProjectbeveiligingVeilig & duurzaam werkenBouwhek mogelijkheden


Lawaaidoofheid op de bouwplaats

Bijna altijd hoor je geluid in je omgeving. Het verkeer, de televisie of radio, mensen die met elkaar in gesprek zijn, het is nooit muisstil. Dat zijn allemaal geluiden die ons gehoor niet beschadigen. Maar wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan hard geluid, dan kunnen deze gevoelige structuren in het binnenoor beschadigen en kan het zelfs leiden tot lawaaidoofheid. Op bouwplaatsen is er vaak veel en hard geluid. Uit onderzoek van Volandis (2016) blijkt dan ook dat 1 op de 5 bouwvakkers last heeft van gehoorschade en bij 13 procent is lawaaidoofheid vastgesteld.

Geplaatst op 18 december 2017 door Suzanne van Bekkers - Vroenhoven    Veilig & duurzaam werken


Virtueel bouwen met BIM

Inmiddels is het bijna een werkwoord geworden in de bouw en in de ontwerpfase is het aardig gemeengoed: BIM. Het Bouw Informatie Model is een 3D-model waarin alle bouwpartijen samenwerken. Het wordt ook wel: ‘virtueel bouwen’ genoemd. De modellen van onder andere een architect, constructeur en installateur worden via BIM perfect op elkaar afgestemd. Dat biedt veel voordelen ten opzicht van het ‘ouderwetse’ 2D tekenen.

Geplaatst op 18 december 2017 door Suzanne van Bekkers - Vroenhoven    Veilig & duurzaam werkenBouwhek mogelijkheden


Laden en lossen hekwerk: veiligheid voorop

Dat veiligheid voorop staat is over het algemeen wel bekend. Dit is bij het laden en lossen van hekwerk niet anders. Juíst hier is het van belang om de veiligheid te waarborgen. Om de veiligheid van mens en lading veilig te stellen, zijn er veiligheidsregels opgesteld. Deze regels dienen nageleefd te worden zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan bij het laden en lossen van hekwerk.

Roel Meuldijk, veiligheidsdeskundige voor Heras Mobile, over de veiligheid met laden en lossen: “Snelheid is belangrijk maar beslist niet het belangrijkste, dat is veiligheid!”.

Geplaatst op 13 juli 2017 door Roel Meuldijk    Veilig & duurzaam werkenRegelgeving & voorschriften


Blokkenstellers, koppensnellers en metaalbewerkers moeten worden gehoord!

Voor lawaai geldt een ondergrens van 80 dB(A). Daarboven is geluid al schadelijk voor het gehoor. Als u een meter bij iemand vandaan staat en u moet uw stem verheffen om elkaar te kunnen verstaan, dan is het geluid harder dan 80 dB(A). Het belangrijkste gevolg van werken in lawaai is lawaaidoofheid. 

Geplaatst op 19 juni 2017 door Suzanne van Bekkers - Vroenhoven    Veilig & duurzaam werkenRegelgeving & voorschriften