Veilige massasprint bij wielerwedstrijden met een finish barrier

In razend tempo stevenen jaarlijks honderdduizenden wielerfanaten op de finish van een wielerevenement af. Met slechts een doel voor ogen: zo rap mogelijk de eindstreep bereiken. Helaas gebeuren juist tijdens de eindsprint veel ongelukken. Zo overleed in mei 2013 een wielrenner aan zijn verwondingen van een valpartij kort na de finish van een regionale wedstrijd in Veldegem, België. Eveneens in 2013 reed een volgauto in op publiek in Baarn en in 2015 overleed een vrouw in het publiek nadat een fietser op haar was ingereden. Tijdens de Rabo Wieler Classic in Beneden Leeuwen crashte net voor de finish enkele rijders doordat ze tegen een geparkeerde bus aanreden. Heftige gebeurtenissen die je wilt voorkomen. Ondanks dat niet alles te voorzien is, biedt een veiligheidsplan en professioneel hekwerk, zoals finish barriers, wel houvast om de finish zo veilig mogelijk vorm te geven.

Wielersport in Nederland 

De eerste officiële Nederlandse wielerwedstrijd vond plaats op 6 april 1885 in Den Haag. Sindsdien is er veel veranderd op het gebied van wet- en regelgeving rondom veiligheid van fietsers en bezoekers, maar ook in relatie tot de bewustwording van deelnemers en toeschouwers. Gelukkig maar. In 2016 kende Nederland ca. 849.000 wielersporters in Nederland. In totaal rijden zo’n 331.000 sportievelingen gemiddeld 6 toertochten per jaar, wat leidt tot 1,8 miljoen ‘starts’ per jaar. Om deze wielertochten in goede banen te leiden is regelgeving, zorgplicht én bewustwording rondom veiligheid van groot belang. Gezien de vele massasprints spelen de finish en de vormgeving daarvan een grote rol bij de veiligheid. Hierdoor wordt automatisch het huren van hekwerk, zoals finish barriers, steeds meer gemeengoed

Door een goede voorbereiding, het huren van professioneel hekwerk, waaronder finish barriers, vakkundige begeleiding en coördinatie kan veel fietsleed voorkomen worden. 

Een veilig fietsevenement neerzetten

Het organiseren van wielersport evenementen wordt steeds veeleisender, mede doordat het maatschappelijk belang steeds meer naar voren komt. Gezondheid en veiligheid van deelnemers en bezoekers vragen meer aandacht. Je wilt voorkomen dat fietsers de bocht uitvliegen, dat omstanders de deelnemers hinderen en dat obstakels aan de finish een mooie eindsprint voorkomen. Het fietsen in een groep - zeker in combinatie met publiek - brengt risico’s met zich mee. Deelnemers verwachten dat gevaren serieus worden genomen en eisen dat hier zorgvuldig mee omgegaan wordt, van start tot finish. Door een goede voorbereiding, het huren van professioneel hekwerk, waaronder finish barriers, vakkundige begeleiding en coördinatie kan veel fietsleed voorkomen worden.

Risico’s in kaart brengen

Begin tijdig met het in kaart brengen van de risico’s rondom de locatie en de route. De toegankelijkheid van het terrein, de ondergrond van de wegen, het aantal deelnemers, de weersverwachtingen en de bezoekers; dit zijn allemaal afhankelijkheden die direct van invloed zijn op het risicoprofiel. Breng deze zorgvuldig in kaart en werk alle mogelijke doemscenario’s uit. Tip: deel een lange route onder in deelgebieden, die je aangeeft met nummers of cijfers. In het geval van een calamiteit speel je snel de juiste locatie door aan betrokkenen en hulpdiensten. Zorg dat je deze hulpdiensten tijdig informeert over je wielerevenement. Het is ook belangrijk de finish zorgvuldig te kiezen, waarbij je rekening houdt met omstanders, de gewenste eindsprint, de snelheid van de fietsers en het aantal renners. Hekwerk geeft duidelijke kaders aan de route en houdt de bezoekers gedurende de gehele route op een afstand. Het huren van finish barriers zorgt juist aan het einde voor extra veiligheid bij een massasprint.

Analyse en inrichting van de route 

Bekijk de gehele route kritisch. Inventariseer de gevaarlijke punten en beschrijf hoe je risico’s ondervangt. Plaats dranghekken en verkeersborden op drukke punten aan de route. Zorg voor EHBO-posten op strategische plekken en aan aanrijd routes. Bewegwijzering zorgt voor duidelijkheid en snelle vindbaarheid van EHBO-posten en vluchtroutes. Benoem een intern aanspreekpunt voor de coördinatie van veiligheid en calamiteiten. Maar bovenal: zorg dat je voor een goed veiligheidsplan advies inwint om veilig wielerevenement neer te zetten. 

Bewustwording vergroten

Naast fysieke voorbereiding draait een veilig evenement ook om het gedrag van de mens zelf. Het is raadzaam fietsers en bezoekers meer bewust te maken van veiligheid in relatie tot het fietsen in een groep. Informeer deelnemers en bezoekers, voor en tijdens het evenement. Social media is hiervoor een perfect medium. Maar ook posters of beeldschermen met gedragscodes aan de start en finish dragen bij aan de bewustwording. Maak zaken als het dragen van een goedgekeurde helm verplicht, stel bijvoorbeeld vijf gouden regels op en communiceer dit alles duidelijk en krachtig. Zorg dat er geen discussie mogelijk is.

Een veilige finish met de finish barrier

En dan eindigen we bij de finish; het spannendste onderdeel van de wielertocht. Aan de finish speelt niet alleen locatie, de snelheid van de renners en het aantal deelnemers een rol. Ook het gedrag van toeschouwers en omringende mensen zoals volgauto’s, cameraploegen en fotografen aan de finish zijn van levensbelang. Iedereen doet zijn best net die ene shot te nemen. Juist dan, in the heat of the moment, wordt veiligheid soms uit het oog verloren. Hekwerk, en met name finish barriers bieden uitkomst.

Een finish barrier huren of kopen

Met speciale finish barriers zorg je voor een vrije finish aan het einde van een parcours van een wielerwedstrijd.

Een finish barrier heeft twee speciale kenmerken:
1. Een finish barrier heeft aan de voorkant geen uitstekende poten. 
2. Een finish barrier staat in een hoek van 70 graden van het parcours af.

Met het huren van finish barriers waarborgen juist deze twee eigenschappen de veiligheid tijdens de finish van de wielwedstrijd. Zo worden ongevallen bij bijvoorbeeld een massasprint voorkomen. De finish barrier hekken worden eenvoudig door middel van een haak- en oogverbinding aan elkaar bevestigd. Ze worden in een dranghek houder geleverd, waardoor een snelle plaatsing mogelijk is. Naast praktische veiligheid van je wielerfestijn, biedt de finish barrier ook de mogelijkheid om reclameborden te plaatsen, zowel bij het huren als het kopen van een finish barrier. Onderaan het hek zit een u-profiel waarin voorbedrukte reclameborden kunnen worden geplaatst. Een mooi pluspunt voor sponsoren van je wielerwedstrijd. Zij hebben door de finish barrier een mooi plekje bij een veilige ‘obstakel-vrije’ finish. Dat betekent gedurende de gehele wielerwedstrijd genieten voor iedereen!

Onderwerpen: Bouwhek mogelijkheden,

Geplaatst door Stef Manders op 13 maart 2017