Top 8 oorzaken van bouwplaatsproblemen

Vergunningen die op zich laten wachten of diefstal van materialen. Zomaar een greep uit de problemen op de bouw die u hoofdpijn bezorgen. Maak kennis met acht oorzaken op de bouwplaats die leiden tot vertraging, frustratie én faalkosten. In dit blog leest u ook meteen hoe u deze bouwplaatsproblemen oplost.


Wat veroorzaakt het vaakst bouwplaatsproblemen?

1. Vertraging rondom vergunning

Voor een vergunningaanvraag is heel wat nodig: bouwtekeningen, constructieberekeningen, gesprekken en specificaties van alle werkzaamheden. In iedere fase van dit proces kan vertraging optreden. Zoek een kundige partij met een goede reputatie die u helpt met de voorbereiding van de vergunningsaanvraag en het indienen ervan. Vraag de vergunning tijdig aan en plan een vooroverleg met de gemeente in kwestie. Op die manier zet u alles op alles om vertraging vóór de start van de bouw te voorkomen.

 

2. Vandalisme en diefstal

U kunt er vergif op innemen dat u ook op uw bouwterrein te maken krijgt met diefstal en vandalisme. Denk aan kleine materialen die door een medewerker of passant worden meegenomen of aan het grotere werk: duurder materieel dat door insluipers buit gemaakt wordt. Of hangjeugd die uit verveling schade aanricht aan uw bouwplaats.

Om deze problemen te voorkomen, is het zaak om met een kritisch oog naar de beveiliging van uw terrein te kijken. Maatregelen zoals robuust hekwerk, voorzien van high security klemmen, en inbraakwerende toegangspoorten bieden uitkomst. Omdat de toegangspoort ook tijdens werkuren gesloten blijft, wordt de kans dat dieven onbewaakt op de bouwplaats komen geminimaliseerd. Hiermee wordt het risico op diefstal aanzienlijk verkleind. Lees hier meer over het buiten houden van ongewenste bezoekers door middel van toegangscontrole.

 

3. Slechte logistiek door verkeerde inrichting entree

Vaak ontstaan logistieke problemen bij uw entree. De toegang is voorzien van obstakels of het kost veel tijd en energie voor medewerkers om de entree te bewaken. Een schuifpoort, schuifhek of een draaipoort helpt om een veilige en doordachte entree van uw bouwplaats te creëren. Een draaipoort geeft bijvoorbeeld meteen een brede toegang voor personen en bouwverkeer, terwijl een schuifpoort zorgt voor een gecontroleerde toelating van het bouwterrein.

 

4. Geluidsoverlast

Er komen steeds meer klachten en claims rondom geluidsoverlast op de bouwplaats. Door geluid direct aan de bron te reduceren creëert u een veilig werkklimaat voor medewerkers en een optimaal woonklimaat voor omwonenden. Met persoonlijke gehoorbescherming en Noise Control Barrier hekken bent u in staat geluid te dempen tot maximaal 32,8 dB.

 

5. Ongelukken en valpartijen

Meer dan de helft van alle ongevallen die op de bouwplaats gebeuren, zijn het gevolg van een val van hoogte. Door te zorgen dat het bouwterrein opgeruimd en weloverwogen is ingericht wordt al veel leed bespaard. Denk aan het markeren van gevaarlijke plekken op uw terrein, bijvoorbeeld door het plaatsen van semipermanente bouwhekken.

 

6. Harde wind

Nederland staat synoniem aan wind, zeker langs de kust kan het aardig tekeergaan. Helaas wordt hier met de inrichting van een bouwplaats niet altijd rekening gehouden. Zo worden bouwhekken met open spijlen structuur geacht geen wind te vangen. Onterecht, want juist dit type hekwerk heeft het bij een verkeerde plaatsing zwaar te verduren. De mazen van hekwerk samen vormen een soort muur waar de wind vrij spel heeft. Hierdoor kan verkeerd gekozen en geplaatst hekwerk schade aanrichten.

U creëert een veilige afzetting door regelmatig een haaks bouwhek te plaatsen. Wilt u veilig gebruik maken van bouwhekken voorzien van doeken, dan is een stevige schoorconstructie belangrijk om van uw hekwerk geen levensgrote vlieger te maken.

 

7. Ongewenst publiek

Een adequate afzetting van uw terrein met hekwerk en een toegangscontrole houden onbevoegden, zoals spelende kinderen en passanten, buiten uw bouwterrein. Het weren van personen die niets te zoeken hebben op uw bouwplaats zorgt voor afleiding. Met een professionele toegangscontrole in de vorm van bijvoorbeeld een schuif-bouwhek houdt u niet alleen ongewenste bezoekers buiten de bouwplaats, maar hebt u ook inzicht in welke personen zich op de bouwplaats bevinden. Voor de verdere afzetting van uw terrein, zijn diverse type hekken verkrijgbaar, waardoor u duidelijkheid voor iedere situatie nastreeft. Hiermee geeft u bevoegden het gevoel dat ze welkom zijn, terwijl u onbevoegden op afstand houdt.

 

8. Communicatieproblemen

U hebt rondom een bouw te maken met veel partijen, zowel in de voorbereidings- als in de uitvoeringsfase: opdrachtgever, architect, aannemers tot bijvoorbeeld installateurs. Juist in de communicatie tussen deze partijen ontstaan problemen als er geen duidelijke afspraken worden gemaakt. Maar ook de verschillende talen die er op een bouwterrein te horen zijn, zorgen voor miscommunicatie.

Het aanstellen van één duidelijk aanspreekpersoon - die exact weet wat er speelt - kan helpen. Zorg dat u uw bouwhekken voorziet van doeken met tekst, zoals bouwvoorschriften en veiligheidseisen. In meerdere talen welteverstaan. Plaats daarop ook de contactgegevens of voorzie de doeken van logistieke instructies.

 

Problemen die leiden tot faalkosten

Uit onderzoek blijkt dat faalkosten, waaraan diverse partijen debet zijn, vaak in de uitvoeringsfase ontstaan. In de ontwerpfase liggen veel oorzaken voor fouten, die meestal tot uiting komen in de bouwfase. Toch blijkt dat ook een aanzienlijk deel van de oorzaak van de faalkosten te vinden is in de uitvoeringsfase. Kortom, er gaat in de uitvoering - op de bouwplaats zelf - ook iets mis. Communicatie tussen partijen wordt als een van de grootste veroorzakers aangemerkt. Maar ook andere problemen, zoals hierboven in het rijtje vermeld, leiden direct of indirect tot faalkosten.

Neemt u al het bovenstaande in acht, de communicatie met alle partijen serieus en plaatst u professioneel hekwerk op de juiste manier dan bent u in staat faalkosten te reduceren. En dan snijdt uw hekwerk aan twee kanten! 

Wij adviseren u graag om bouwplaatsproblemen te voorkomen.

Afspraak maken

Picture of Stef Manders

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak direct een afspraak via onderstaande button.