20211209-tomdoms_0248983
Lees meer over
10 min om alles te lezen

Bouwplaatsbeveiliging

Met een slimme inrichting van uw bouwplaatsbeveiliging beschermt u uw bouwproject tegen diefstal, vandalisme en onbevoegden op uw terrein. Ontdek hoe u de bouwplaats kan beveiligen met de materialen, systemen en adviezen van Heras Mobile.

Met medewerking van
Round_Sjoerd van den Wijngaarden 104 px
Sjoerd van den Wijngaarden

Accountmanager

Round_Stef Manders 104 px
Stef Manders

Accountmanager

Jaarbeursplein_bouw_schuifpoort (3)

Benieuwd welke keuzes u heeft om onbevoegden te weren van de bouwplaats en verkeer optimaal te reguleren? Maak vrijblijvend een afspraak met onze adviseurs en leer hoe u optimaal gebruik maakt van beveiligingsmateriaal en toegangscontrole voor uw bouwplaats.

 

Neem contact op
Hoofdstuk 1

Waarom is bouwplaatsbeveiliging noodzakelijk?

Iedere bouwplaats is anders, kent andere risico’s en vraagt daarom om andere beveiliging. Hoe zorgt u dat uw tijdelijke bouwplaats optimaal beveiligd is en voorkomt u vertraging en extra kosten?

Round_Stef Manders 104 px
Stef Manders

Accountmanager

Door vandalisme en diefstal is het beveiligen van een tijdelijke bouwplaats helaas noodzakelijk. Vooral in de laatste fase van een woningbouwproject — wanneer kostbare materialen en apparatuur op de bouwplaats aanwezig zijn — is goede bouwbeveiliging en toezicht essentieel.

 

De schade van diefstal en vandalisme in de bouwsector

Jaarlijks leiden diefstal en vandalisme tot meer dan 100 miljoen euro aan directe kosten op de bouwplaats. Deze directe financiële schade omvat gestolen en beschadigd materiaal op de bouwplaats.

Wat echter nog een grotere impact heeft zijn de indirecte kosten en extra werkzaamheden die gemoeid gaan met diefstal op de bouw. Diefstal en vandalisme veroorzaken ook vertraging waardoor projecten tijdelijk stil kunnen vallen en later dan gepland opgeleverd worden.

Stuk voor stuk gevolgen die voorkomen kunnen worden met behulp van een passende bouwplaatsbeveiliging. Niemand zit te wachten op de ongewenste kosten en moeite door diefstal en schade. Vandaar dit artikel waarin we u helpen om de beveiliging van uw bouwplaats te verbeteren. 

 

Jaarbeursplein bouwplaatsinrichting voetgangers met tijdelijke beveiliging op bouwplaats
Hoofdstuk 2

Hoe beveilig ik een tijdelijke bouwplaats?

Iedere bouwplaats is verschillend en vraagt om andere beveiligingsmaatregelen. Beveiligingsrisico’s zijn niet alleen afhankelijk van het type bouwproject, maar ook van de bouwlocatie, het aantal personen dat toegang heeft tot de bouwplaats en de mate van draagvlak voor beveiliging onder de aanwezigen. Het is belangrijk om zwakke plekken in kaart te brengen en deze doeltreffend af te schermen.

Round_Sjoerd van den Wijngaarden 104 px
Sjoerd van den Wijngaarden

Accountmanager

Snippit VillanHoe voorkom ik diefstal en vandalisme op de bouwplaats?

Het voorkomen van diefstal en vandalisme is een samenspel van drie verschillende factoren: mens, proces en techniek. 

Er zijn volop technische hulpmiddelen beschikbaar die u kunnen helpen uw beveiliging op te schroeven. Maar als er geen draagvlak is onder aannemers en onderaannemers en het gebruik van beveiligingstechnieken is niet geborgd in een proces, dan zullen de beveiligingsmaatregelen weinig effect hebben. Het is dus essentieel dat u op alle vlakken de juiste acties onderneemt.

Snippit Stop signHoe creëer ik draagvlak voor beveiliging bij aannemers?

Aannemers en onderaannemers zullen zich pas actief bezighouden met beveiliging wanneer ze inzien wat de waarde hiervan voor henzelf is. 

Communiceer duidelijk dat vertraging van het project als gevolg van diefstal of vandalisme in ieders nadeel is. Laat bovendien iedereen meedenken over hoe beveiliging het beste ingezet kan worden. 

Zo maakt u niet alleen optimaal gebruik van ieders ervaring en expertise, u zorgt er ook voor dat mensen meer betrokken raken bij de beveiliging van uw bouwplaats.

Snippit HammerHoe zet ik een proces rondom bouwplaatsbeveiliging op?

Technische hulpmiddelen helpen alleen de beveiliging op uw bouwplaats te verhogen wanneer deze ook op de juiste manier gebruikt worden. Het komt met regelmaat voor dat een duur camerasysteem aan het einde van de werkdag niet wordt geactiveerd of dat een hek niet op de juiste manier geplaatst wordt waardoor de beveiliging niet optimaal is.

Daarom is het noodzakelijk dat er op de bouwplaats iemand aanwezig is die beveiliging onderdeel maakt van zijn of haar werkproces. Een persoon die ‘s ochtends een rondje maakt om te kijken of alles nog op orde is, die met regelmaat controleert of de hekken nog goed staan, of de detectie nog optimaal werkt en die aan het einde van de werkdag zorgt dat alle beveiligingssystemen op scherp staan.

Snippit CameraWelke technische hulpmiddelen helpen de beveiliging te verhogen?

Er is een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen beschikbaar die u kunt inzetten om de beveiliging op uw bouwplaats te verhogen. 

Bouwplaatsbeveiliging kunt u opdelen in drie verschillende categorieën: beveiligen, afschrikken en toegangscontrole. Hieronder leggen we in drie stappen uit hoe u — met behulp van deze categorieën — tot de meest optimale beveiliging voor uw bouwplaats komt.

Hoofdstuk 3

Tijdelijke bouwplaatsbeveiliging

Met behulp van de juiste beveiligingsmaatregelen houdt u effectief ongewenste personen buiten de deur. Iedere fase van het bouwproject ziet er anders uit en vraagt daarom ook om andere bouwplaatsbeveiliging. 

Round_Stef Manders 104 px
Stef Manders

Accountmanager

Waar in de funderingsfase het plaatsen van een omheining belangrijk is, vraagt de afbouwfase — door de kostbare materialen die er in deze fase gebruikt worden — om zwaardere beveiligingsmaatregelen, zoals detectie met of zonder beveiligingscamera’s.

Het aantal beveiligingsmaatregelen dat u moet inzetten bepaalt u zelf door een aantal vragen te stellen: Veroorzaakt de bouwlocatie extra beveiligingsrisico’s? Hebben er veel personen toegang tot mijn bouwplaats? Wordt er met kostbare producten gewerkt? 

Indien u het merendeel van deze vragen met ja beantwoordt, helpen onderstaande hulpmiddelen u om de beveiliging op uw bouwplaats te verhogen.

 

Het afzetten van de bouwplaats met hekwerk

Met een omheining bakent u uw bouwplaats af en zorgt u dat onbevoegde personen geen toegang hebben tot het terrein. Het plaatsen van bouwhekken is noodzakelijk voor ieder type bouwproject en vormt de basis van waaruit u andere beveiligingsmaatregelen kunt toevoegen. 

Speciale Anti-climb hekken helpen u de beveiliging op uw bouwterrein effectief te verhogen en ongewenste personen buiten te houden. Deze hekken hebben extra kleine mazen waardoor het beklimmen van de hekken onmogelijk wordt.

 

Inrichting van uw bouwplaats met onze checklist

Wilt u hulp bij de inrichting van uw bouwplaats? Bent u benieuwd waar u rekening mee moet houden? Bekijk dan onze checklist voor bouwhekken voor een veilige bouwplaats of vraag om een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Mechanische accessoires voor extra beveiliging

Met behulp van mechanische accessoires versterkt u uw hekwerklijn en verhoogt u de beveiliging. Maak van uw hekwerk een aaneengeschakelde omheining met behulp van hekwerkklemmen voorzien van een slot dat alleen met een speciale moersleutel opengemaakt kan worden. Hierdoor hoeft de toezichthouder niet dagelijks de omheining te controleren, maar alleen toezicht te houden op de sleuteloverdracht. 

Een uittilbeveiliging zorgt ervoor dat het hek niet uit de fundering kan worden getild en met een slotbeugel zorgt u dat hekken buiten werktijd ook volledig gesloten zijn. Zo draagt uw hekwerk écht bij aan beveiliging van de bouwplaats.

 

Een beveiligde toegang

Goed hekwerk moet ongewenste personen buiten houden. Echter, moeten de juiste personen wel toegang behouden tot de bouwplaats. 

Een beveiligde toegang voor personen realiseert u met behulp van een tourniquet of looppoort, waarbij een tourniquet u van de beste beveiliging voorziet. Een tourniquet kan worden voorzien van een elektromechanische vergrendeling. Pas wanneer een persoon geautoriseerd is, kan deze het tourniquet gebruiken. 

Voor voertuigregulering kunt u een draaipoort of schuifpoort gebruiken. De toegang regelt u eenvoudig en veilig met behulp van bijvoorbeeld een handzender of gsm-kiezer. Een infraroodsensor kan er vervolgens voor zorgen dat de poort automatisch gesloten wordt zodra de toegang vrij is.

Advies nodig over het beveiligen van uw bouwplaats?

Vraag het onze specialist
Hoofdstuk 4

Afschrikken als beveiliging

Met de juiste afschrikmethodes zorgen dat ongewenst bezoek hun pogingen staken. Het beveiligen van de bouwplaats is essentieel indien u wilt dat ongewenste personen geen toegang kunnen krijgen tot het terrein.

Round_Stef Manders 104 px
Stef Manders

Accountmanager

Beter is het wanneer u ongewenste personen dusdanig afschrikt dat ze hun poging tot inbraak of vandalisme staken. U schrikt ongewenste personen doeltreffend af met de volgende hulpmiddelen.

 

Prikkeldraad

Met behulp van prikkeldraad bovenop uw hekwerk zorgt u er niet alleen voor dat het beklimmen van de hekken nagenoeg onmogelijk wordt, u schrikt ook personen met kwade bedoelingen doeltreffend af. Een betaalbare oplossing met maximaal resultaat. Prikkeldraad helpt u eenvoudig en goedkoop de beveiliging op uw bouwplaats op te schroeven.

 

Puntdraadkop

Een puntdraadkop dient als raamwerk voor het plaatsen van prikkeldraad op uw hekwerk. Het biedt u de mogelijkheid verschillende rijen concertina boven elkaar te plaatsen. Zo maakt u het inbrekers en vandalen extra lastig door op deze manier uw hekwerk te verhogen en klimmen onmogelijk te maken. Prikkeldraad en puntdraadkoppen kunnen bovendien ook worden ingezet bij semipermanente montage voor langdurige beveiliging.

 

Doeken

Breng dieven en vandalen niet in de verleiding door openbaar tentoon te stellen wat voor kostbare materialen er op uw bouwplaats aanwezig zijn. U schermt uw bouwplaats effectief af met behulp van zichtontnemende doeken

Bovendien kunt u op de doeken communiceren dat uw bouwterrein beveiligd wordt. De doeken zijn eenvoudig te monteren op vrijwel ieder type hekwerk. Zo bereikt u met minimale moeite, maximaal resultaat.

Hoofdstuk 5

Persoonsregistratie op de bouw

Altijd inzicht in wie er op de bouwplaats aanwezig is — ook na werktijd. En voorkom dat dieven fluitend uw terrein op- en aflopen met een gesloten omheining.

Round_Sjoerd van den Wijngaarden 104 px
Sjoerd van den Wijngaarden

Accountmanager

Toegangscontrole als inbraakbeveiliging

Diefstal door onbevoegde personen op de bouwplaats kan voorkomen worden met toegangscontrole en persoonsregistratie. Zo verleent u alleen toegang aan geregistreerde medewerkers op de bouwplaats.

Een zwakke plek in de beveiliging van veel bouwplaatsen is het gebrek aan inzicht in personen die toegang hebben tot het terrein. Vooral in de laatste fasen van het bouwproject zijn er veel verschillende partijen gelijktijdig aan het werk en raakt het overzicht gauw zoek. 

 

Slimme beveiliging van uw bouwterrein

Met Heras Smart Access heeft u een eenvoudig systeem voor toegangscontrole en persoonsregistratie in één. Hiermee krijgt u realtime inzicht in welke personen aanwezig zijn (geweest) op de bouwplaats. En het allerbelangrijkste: zo voorkomt u dat dieven zomaar uw bouwterrein oplopen.

Grip op de bouwplaats? Ontvang de whitepaper. Zo krijgt u meer controle op veiligheid, wetgeving, administratie en diefstal.

Download 'Grip op de bouwplaats'

 

BREEAM

In Nederland is er tot op de dag van vandaag nog geen wetgeving rondom persoonsregistratie op de bouwplaats. Toch moet de hoofdaannemer weten wie op zijn bouwplaats werkt. Het is dus belangrijk dat de hoofdaannemer een betrouwbaar systeem bezit waarmee hij de identiteit van de aanwezigen op de bouwplaats kan controleren.

Het BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie keurmerk — dat veelvuldig wordt gebruikt om de duurzaamheidsprestatie van nieuwe gebouwen te bepalen — stelt dat iedere aanwezige op een bouwplaats vanwege de veiligheid een ID-bewijs bij zich moet dragen.

 

20211209-tomdoms_0168935-1

Wilt u grip krijgen op uw bouwplaats? Ontvang de whitepaper

Krijg controle op veiligheid, wetgeving, administratie en diefstal.

Plegt-Vos Amsterdam1

Chiel-Jan Bosdam, uitvoerder bij Plegt-Vos, koos voor Heras Smart Access en verschillende toegangsverschaffers.

Veilig afgesloten bouwplaats voor Plegt-Vos

"De uitdaging is om op meerdere plekken op de bouwplaats veilig en snel toegang te verlenen. Met het Heras Smart Access toegangscontrolesysteem voorzien we de Amsterdamse bouwplaats van zowel toegang als optimale veiligheid."