Virtueel bouwen met BIM

Inmiddels is het bijna een werkwoord geworden in de bouw en in de ontwerpfase is het aardig gemeengoed: BIM. Het Bouw Informatie Model is een 3D-model waarin alle bouwpartijen samenwerken. Het wordt ook wel: ‘virtueel bouwen’ genoemd. De modellen van onder andere een architect, constructeur en installateur worden via BIM perfect op elkaar afgestemd. Dat biedt veel voordelen ten opzicht van het ‘ouderwetse’ 2D tekenen.

Geschikt voor de hele levenscyclus

Tijdens de gehele levenscyclus van een gebouw komt BIM, voor alle betrokken partijen, van pas. Dus tijdens het ontwerp, de bouw, het beheer en zelfs tijdens de sloop. Het is een gedeelde bron met alle fysieke en functionele eigenschappen van een gebouw en dient daarom als belangrijke basis bij het nemen van besluiten. Het uitgangspunt van BIM is dat alle betrokken partijen, in de verschillende levensfases van het gebouw, efficiënt kunnen samenwerken. Alle relevante informatie van betrokken partijen wordt centraal opgeslagen in het digitale gebouwmodel door gebruik te maken van het ‘software-onafhankelijke’ bestandsformaat IFC. Dit staat voor Industrial Foundation Class en veel softwareleveranciers ondersteunen dit bestandsformaat. Het is dus niet nodig om een specifiek softwarepakket aan te schaffen voor BIM. In het IFC-bestand wordt het 3D-getekende bouwmodel omschreven, door middel van objecten, informatie en de relaties. BIM zorgt vervolgens voor de juiste informatie bij de juiste persoon op het juiste moment. Het grote voordeel van BIMmen, is dat het je de mogelijkheid geeft om een project vooraf te visualiseren. Het biedt daarom ook inzicht in de gevolgen van bepaalde keuzes waardoor je vooraf aan het bouwproces al aan de slag kunt gaan met alternatieve oplossingen. Processen verlopen hierdoor efficiënter.

Voordelen tijdens de bouwfase

Tijdens de bouwfase van een project geeft een BIM-model je een beter inzicht in het proces en de productie. Hierdoor kan er veel prefabricage plaatsvinden en zijn er mogelijkheden voor ‘just in time’ levering op de bouwplaats. Deze mogelijkheden zullen het bouwproces versnellen en reduceren de kans op vertragingen tijdens het bouwen. De snelheid van het proces wordt gecombineerd met minder fouten en daardoor wordt het proces dus ook met minder fouten aangeleverd aan de aannemers. Door het beter uitgedachte proces is er minder kans op faalkosten die worden gemaakt tijdens het bouwen. Een ander voordeel voor aannemers is dat je tijdens de uitvoering rechtsreeks in het model kunt kijken als je wilt weten hoe iets gemaakt moet worden. In plaats van dat er weer tekeningen bij worden gehaald. Dit scheelt een hoop tijd en onhandigheid met papieren tekeningen.

Eenvoud van het intekenen van bouwplaatsbeveiliging

Wat ik verder meekrijg vanuit mijn omgeving is dat men het bouwproces ook graag wil intekenen om te kijken of er genoeg ruimte is voor bouwplaatsbeveiliging. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld de voorraad of de bouwkeet, waar die gepositioneerd moeten worden. Je kunt het allemaal meenemen wanneer je gaat BIMmen en ook dit helpt het proces te versnellen en te versoepelen.

Voorbeeld Hek Schuifpoort Tourniquet.png

Een voorwaarde

Een voorwaarde voor het ondervinden van de grote voordelen van BIM is daarentegen wel: samenwerking. Het is belangrijk dat je samen met alle partijen in hetzelfde BIM-model aan de slag gaat om zo ook samen de eventuele fouten eruit te kunnen halen. Men moet kennis willen delen en investeren in een project. Het is dan ook van belang dat betrokken partijen in een vroeg stadium bij elkaar gaan zitten want het betreft een cultuuromslag, een nieuwe manier van werken. Ook moet BIM passen bij de opdrachtgever en het soort project dat je uitvoert. Maak je bijzondere projecten en hecht de eindklant waarde aan het visueel maken van je bouwproject en samenwerking dat is het zeker de moeite waar om je kennis op het gebied van BIM te vergroten.

BIM kun je zien als een gezamenlijke taal, die je samen met alle betrokken partijen spreekt, bij het bouwen van een project.

Onderwerpen: Veilig & duurzaam werkenBouwhek mogelijkheden,

Geplaatst door Suzanne van Bekkers - Vroenhoven op 18 december 2017
Marketing & Communication Specialist at Heras Mobile Fencing & Security Enthusiastic with the field of communication. Driven in leading and executing projects and supporting sales.