Bouwhek afmetingen: waar moet je rekening mee houden?

Met het juiste hekwerk baken je de bouwplaats af en voorkom je dat onbevoegde personen toegang hebben tot de bouwplaats. Standaard Heras bouwhekken hebben een werkbreedte van 3,5 meter breed en 2 meter hoog en worden gebruikt om de grootste lengtes van een bouwplaats af te schermen. Er zijn tegenwoordig echter vele soorten bouwhekken die gebruikt kunnen worden. Hoe bepaal je welke type bouwhek geschikt is voor jouw bouwplaats? En hoeveel bouwhekken heb je dan nodig? Deze blog licht toe waar je rekening mee moet houden.

De afmetingen van verschillende typen bouwhekken

Naast standaard bouwhekken kun je ook city fences en dranghekken gebruiken op de bouwplaats. Deze hekken hebben echter specifieke afmetingen. De standaard afmetingen van deze bouwhekken zijn:

  • Bouwhek: 3,5 meter breed en 2 meter hoog
  • City fences: 2,2 meter breed en 2 meter hoog
  • Dranghek: 2,5 meter breed en 1 meter hoog

Daarnaast zijn er ook paselementen van 2,2 meter breed en looppoorten van 1,2 meter breed verkrijgbaar. De hoogte van een bouwhek is standaard 2 meter, maar kunnen ook met een hoogte van 1 of 2.45 meter geleverd worden.

Heras bouwhekken afmeting 3,5 x 2 meterDe afmeting van de bouwplaats

De afmeting van de bouwplaats is vanzelfsprekend het belangrijkste punt waar je rekening mee houdt bij het bepalen van het aantal bouwhekken die je nodig hebt. Standaard bouwhekken hebben een afmeting van 3,5 meter breed. Met dit type hek scherm je het grootste gedeelte van de bouwplaats af.

Een bouwplaats is echter nooit perfect te delen door 3,5 meter. Wanneer je bouwhekken gaat plaatsen is het dus verstandig om extra hekken te nemen. Daarnaast is in veel gevallen ook extra hekwerk nodig op de bouwplaats zelf. Bijvoorbeeld om een los compartiment af te schermen, of bewegende delen zoals aan kraan.

De locatie van de bouwplaats

Naast de afmeting van de bouwplaats en de bouwhekken speelt de locatie van de bouwplaats een grote rol. In binnenstedelijke gebieden heb je bijvoorbeeld te maken met kleinere oppervlaktes die afgeschermd moeten worden. Daarbij is er ook veel meer sprake van omstanders of verkeer. In zulke gevallen is een city fence een uitkomst. Dit type hek is 2,2 meter breed en voorzien van een damwandprofiel waarmee je meer flexibiliteit hebt in het plaatsen van de hekken.

Een bijkomend voordeel van city fences is dat ze gedeeltelijk of volledig het zicht belemmeren. Dit bevordert de verkeersdoorstroming omdat het verkeer niet wordt afgeleid van de werkzaamheden op de bouwplaats. Daarbij verhoogt het ook de beveiliging van de bouwplaats omdat waardevolle materialen aan het zicht worden onttrokken. Werknemers kunnen ongestoord werken en ervaren geen hinder van bijvoorbeeld koplampen.

Begin altijd met de bouwplaatsinrichting

Het is belangrijk om niet alleen naar de omtrek en de locatie van de bouwplaats te kijken. De inrichting van de bouwplaats is tevens bepalend in het type hek en de hoeveelheid hekken die je nodig hebt. Is er sprake van een binnen- en buitenring? Hoe is toegang voor personeel en voertuigen geregeld? Waar is extra beveiliging nodig? Dit bepaald namelijk niet alleen hoeveel hekken er nodig zijn maar ook het type hek en toebehoren. Dranghekken zijn bijvoorbeeld ideaal voor de geleiding van voetgangers. Ook bouwhekken van 1 meter hoog in combinatie met voetplaten zijn uitermate geschikt voor de geleiding van verkeer.

Welke type Heras hek past bij jouw bouwplaats?

Wil jij weten welke hekken en toebehoren jij het beste kan gebruiken voor jouw bouwplaats? Maak een afspraak met onze adviseurs en maak optimaal gebruikt van het juiste hekwerk.

Onderwerpen: Bouwhek mogelijkheden,

Geplaatst door Lou Spierings op 13 maart 2019
Senior Account Manager at Heras Mobile Fencing & Security Netherlands