Bouwhekafmetingen: waar moet u rekening mee houden?

Met het juiste hekwerk bakent u de bouwplaats af en voorkomt u dat onbevoegde personen toegang hebben tot de bouwplaats. Standaard Heras bouwhekken hebben een werkbreedte van 3,5 meter breed en 2 meter hoog en worden gebruikt om de grootste lengtes van een bouwplaats af te schermen. Er zijn tegenwoordig echter vele soorten bouwhekken die gebruikt kunnen worden. Hoe bepaalt u welke type bouwhek geschikt is voor uw bouwplaats? En hoeveel bouwhekken heeft u dan nodig? Deze blog licht toe waar u rekening mee moet houden.

 

De afmetingen van verschillende typen bouwhekken

Naast standaard bouwhekken kunt u ook city hekken en dranghekken gebruiken op de bouwplaats. Deze hekken hebben echter specifieke afmetingen. De standaard afmetingen van deze bouwhekken zijn:

  • Bouwhek: 3,5 meter breed en 2 meter hoog
  • City hek: 2,2 meter breed en 2 meter hoog
  • Dranghek: 2,5 meter breed en 1 meter hoog

Daarnaast zijn er ook paselementen van 2,2 meter breed en looppoorten van 1,2 meter breed verkrijgbaar. De hoogte van een bouwhek is standaard 2 meter, maar kunnen ook met een hoogte van 1 of 2.45 meter geleverd worden.

 

De afmeting van de bouwplaats

De afmeting van de bouwplaats is vanzelfsprekend het belangrijkste punt waar u rekening mee houdt bij het bepalen van het aantal bouwhekken die u nodig hebt. Standaard bouwhekken hebben een afmeting van 3,5 meter breed. Met dit type hek schermt u het grootste gedeelte van de bouwplaats af.

Een bouwplaats is echter nooit perfect te delen door 3,5 meter. Wanneer u bouwhekken gaat plaatsen, is het dus verstandig om extra hekken te nemen. Daarnaast is in veel gevallen ook extra hekwerk nodig op de bouwplaats zelf, bijvoorbeeld om een los compartiment af te schermen of bewegende delen zoals aan kraan.

 

De locatie van de bouwplaats

Naast de afmeting van de bouwplaats en de bouwhekken speelt de locatie van de bouwplaats een grote rol. In binnenstedelijke gebieden heeft u bijvoorbeeld te maken met kleinere oppervlaktes die afgeschermd moeten worden. Daarbij is er ook veel meer sprake van omstanders of verkeer. In zulke gevallen is een city hek een uitkomst. Dit type hek is 2,2 meter breed en voorzien van een damwandprofiel of houten panelen waarmee u meer flexibiliteit hebt in het plaatsen van de hekken.

Een bijkomend voordeel van city hekken is dat ze gedeeltelijk of volledig het zicht belemmeren. Dit bevordert de verkeersdoorstroming omdat het verkeer niet wordt afgeleid van de werkzaamheden op de bouwplaats. Daarbij verhoogt het ook de beveiliging van de bouwplaats omdat waardevolle materialen aan het zicht worden onttrokken. Werknemers kunnen ongestoord werken en ervaren geen hinder van bijvoorbeeld koplampen.

 

Begin altijd met de bouwplaatsinrichting

Het is belangrijk om niet alleen naar de omtrek en de locatie van de bouwplaats te kijken. De inrichting van de bouwplaats is tevens bepalend in het type hek en de hoeveelheid hekken die u nodig hebt. Is er sprake van een binnen- en buitenring? Hoe is toegang voor personeel en voertuigen geregeld? Waar is extra beveiliging nodig? Dit bepaalt namelijk niet alleen hoeveel hekken er nodig zijn maar ook het type hek en toebehoren. Dranghekken zijn bijvoorbeeld ideaal voor de geleiding van voetgangers. Ook bouwhekken van 1 meter hoog in combinatie met voetplaten zijn uitermate geschikt voor de geleiding van verkeer.

 

Welke type Heras hek past bij uw bouwplaats?

Wilt u weten welke hekken en toebehoren u het beste kunt gebruiken voor uw bouwplaats? Maak een afspraak met onze adviseurs en maak optimaal gebruik van het juiste hekwerk.

Picture of Joep Coenen

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak direct een afspraak via onderstaande button.