Checklist bouwhekken: zo zet u uw bouwterrein veilig af

Een bouwplaats inrichten. Het klinkt eenvoudig. Toch moet u over een aantal zaken goed nadenken. Gelukkig hebben wij dat al voor u gedaan in onze checklist. In dit blogartikel lichten we toe waar u rekening mee moet houden en hoe de checklist u daarbij kan helpen. 

 

De voorbereidende stappen voor uw bouwplaatsinrichting

Vóór de toekenning van de bouwopdracht moet u natuurlijk een aantal zaken in kaart brengen, zoals de tijdsplanning en de verwachtte kosten. 

Nadat de bouwopdracht is toegekend en het bouwperceel goed is bestudeerd, kan de opdrachtgever beginnen met de bouwplaatsinrichting. Het plan voor de bouwplaatsinrichting moet al af zijn voordat u aan de werkzaamheden begint. Dit plan bevat ook een plattegrond, waarbij tenminste de volgende zaken zijn meegenomen:

  • Ligging van het bouwperceel en aangrenzende gebouwen
  • Ligging van bouwwerken op het perceel, zoals sanitaire voorzieningen
  • Toegang tot en begrenzing van de bouwplaats
  • Hijs-, laad- en losplekken
  • Leidingen en aansluiting voor water en stroom
  • De plaats van machines, werktuigen en opslag van materialen
  • Steigers
  • Afvalcontainers

 

Ondanks dat elke bouwplaats uniek is, zijn dit de oordelen die standaard op elke checklist staan. Wij verzorgen niet alle aspecten van een bouwplaatsinrichting, maar kunnen u wel helpen om uw bouwplaats veilig af te schermen met hekwerk en toegangspoorten. In onze checklist leggen we uit hoe u kunt berekenen hoeveel bouwhekken en/of poorten u nodig hebt. Uiteraard willen we met u meekijken als u er niet helemaal uitkomt. Neem daarvoor contact met ons op via +31 (0)499 551 551 of info@heras-mobile.nl

 

Het belang van bouwhekken

Als bouwprofessional weet u dat u continu rekening moet houden met de veiligheid van uw collega’s, voorbijgangers en omwonenden. Niet gek natuurlijk, want er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Een goed doordachte bouwplaatsinrichting is dan ook essentieel, waarbij bouwhekken een cruciale rol hebben. 

U wilt natuurlijk dat onbevoegden niet zomaar op uw bouwplaats kunnen komen. Als bouwondernemer weet u namelijk hoe belangrijk het is om de regels na te leven met betrekking tot veiligheid. Voorbijgangers en omwonenden hebben deze kennis vaak niet. Alleen al het niet dragen van een veiligheidshelm kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Met bouwhekken bakent u de bouwplaats goed af, wat het voor onbevoegden moeilijker maakt om de bouwplaats te betreden.

Bouwhekken bieden ook bescherming tegen criminaliteit. Zeg nou zelf: u werkt niet met goedkope materialen en gereedschappen. Dat weten dieven ook. Daarom zijn bouwplaatsen een geliefd doelwit. En het zou natuurlijk zonde zijn als uw materialen weggehaald worden. 

bouwplaatsinrichting | Heras Mobile

 

Waar moet u nog meer op letten om uw bouwterrein af te zetten?

Ten eerste is het belangrijk om de omgeving te observeren. U moet namelijk altijd voor een veilige verkeerssituatie zorgen, zeker in een drukke omgeving. Zorg daarom dat bouwverkeer zo snel mogelijk van de weg is. Wij raden het dan ook aan om schuifpoorten of slagbomen te gebruiken. Zorg dat u bij uw bouwterreintekening de locaties opneemt van aan- en afvoer van mens en (groot) materieel.

Medewerkers komen vaak met de auto naar de bouwplaats. Zeker onderaannemers die hun eigen materiaal meenemen, willen op de bouwplaats parkeren. Zorg daarom voor voldoende parkeerplekken bij de toegangspoort(en). 

Zoals in de checklist aangegeven wordt, is de locatie van uw bouwplaats ook van belang. Bevindt de bouwlocatie zich binnen of buiten de bebouwde kom? Vooral bouwlocaties in een afgelegen gebied zijn gewilde plekken voor criminelen, waardoor het nóg belangrijker is om uw terrein goed af te sluiten. Onze M500 bouwhekken bieden hier bijvoorbeeld een uitkomst door de smalle maas en de beveiliging tegen overklimmen.

Binnenstedelijke bouwprojecten vragen vaak om andere maatregelen. Zo kunt u hier de Noise Control Barriers inzetten die het bouwlawaai reduceren en de overlast voor de omgeving dus aanzienlijk verminderen. Daarnaast zijn de Combi-Wood en City-Wood bouwhekken geschikt voor binnenstedelijke gebieden, vanwege het aantrekkelijke straatbeeld dat gecreëerd wordt. 

Bovendien moet u informatie verzamelen over de ondergrond van de bouwlocatie. Dit is essentieel voor het vinden van de juiste manier van de bouwplaats afzetten. Zo kunt u kiezen uit blokken, voetplaten, schoren, schoorplaatconstructies of semipermanente montage. Ook de bouwlocatie speelt hier een belangrijke rol: de wind in kustgebieden en landelijke gebieden heeft meer vrij spel dan in stedelijke gebieden en vragen daardoor om een stevigere hekwerklijn. In onze checklist leggen we uit wat het verschil is tussen alle opties.

 

Samen voor een efficiënte bouwplaatsinrichting

Onze checklist is een zeer effectief middel om ervoor te zorgen dat u niets over het hoofd ziet bij het afzetten van uw bouwterrein. Het is tenslotte belangrijk dat u de veiligheid van uzelf, uw werknemers en de materialen waarborgt. Een goede omheining van de bouwlocatie speelt hierbij een grote rol, maar ook simpele dingen, zoals een slot aan het bouwhek, zijn een must. 

De inrichting van een bouwplaats is een belangrijke taak die zorgvuldigheid vereist. Er komt namelijk veel kijken bij het inrichten van de bouwplaats. Wij kunnen een deel van uw zorgen uit handen nemen door u te adviseren over de juiste bouwhekken, toegangspoorten en accessoires. Neem contact met ons op en we zoeken naar de beste oplossing voor u:

Adviesgesprek aanvragen

Picture of Stef Manders

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak direct een afspraak via onderstaande button.