Natuurlijk wilt u dat uw bouwhekken het hele jaar stevig blijven staan, ook in extreme weersomstandigheden. Om een veilige omgeving te waarborgen dient het materiaal daarom bestand te zijn tegen omwaaien, wegwaaien, buigen en kapotgaan. De kracht die de wind uitoefent op een constructie wordt ook wel windbelasting genoemd. Maar wat zijn eigenlijk de verplichtingen van uitvoerders in Nederland omtrent windbelasting? En met welke middelen kunt u een stevige hekwerklijn waarborgen? Daar gaan we in dit blog dieper op in.
Windbelasting: zijn er in Nederland regels voor tijdelijke of semipermanente hekken?
Nee. Bij vaste hekwerken gelden er verschillende belastingen en berekeningen als het gaat om windbelasting. Aan semipermanente en tijdelijke hekwerken zijn echter geen wetten of regels verbonden, ongeacht of de hekken zijn gekocht of gehuurd.
De uitvoerder is zelf verantwoordelijk voor het borgen van een stevige en veilige hekwerklijn. Niemand wil immers op het geweten hebben dat een hekwerklijn op voorbijgangers valt, met alle gevolgen van dien. Laat staan de herstelwerkzaamheden die bij een omgevallen hekwerklijn komen kijken: het weer houdt geen rekening met weekend of vakanties!
Welke variabelen hebben effect op de windbelasting?
Verschillende elementen op, of in de omgeving van het hek hebben effect op de windbelasting. Wanneer u zich hiervan bewust bent, zet u de eerste stappen in het kiezen van de juiste oplossingen om een zo stevig mogelijk hekwerk te realiseren.
- De omgeving: heeft weer en wind vrij spel? In een open kustgebied is de wind logischerwijs krachtiger dan in de stad, waar de hekwerklijn wordt beschermd door omliggende gebouwen. De omgeving speelt daarom een grote rol.
- Het type bouwhek: een regelmatig voorkomende misvatting is dat een bouwhek geen of weinig wind vangt. De mazen van het bouwhek zijn ten slotte open – daar gaat de wind toch doorheen? Wanneer u echter schuin op een hekwerklijn kijkt, ziet u dat de mazen samen een 'dichte muur' vormen die wel degelijk gevoelig zijn voor de kracht van de wind. Het type hek en de maaswijdte is dus een belangrijk aspect. Daarnaast speelt ook de hoogte van het hek een belangrijke rol.
Een 'dichte muur' van mazen - Materialen op en aan het hek: bouwhekken kunnen om verschillende redenen voorzien worden van doeken en zeilen, bijvoorbeeld om de bouwplaats af te schermen voor pottenkijkers, geluidsoverlast tegen te gaan of ter promotie. Een doek of zeil vangt echter veel meer wind en de hekwerklijn functioneert zo als een grote vlieger. De omgeving laat het dus niet altijd toe extra elementen op het hek aan te brengen, mits er een versteviging zoals een schoorconstructie geplaatst kan worden.
Doeken vangen meer wind - Het grondtype: een hekwerklijn kan verstevigd worden met schoorconstructies, mits de grond het plaatsen van schoren toestaat. Voordat u een schoorconstructie aanbrengt, is het daarom belangrijk om na te gaan of de ondergrond voldoende stabiel en vast is om schoren te dragen. Wanneer de grond te zacht is, hebben de schoren te weinig grip om overeind te blijven staan. Wanneer de grond te hard is, lukt het plaatsen van de schoren ook niet.
- Plaatsing van de hekwerklijn: de manier waarop een hekwerklijn gemonteerd wordt, heeft een groot effect op de stevigheid ervan. Een hekwerklijn die kaarsrecht loopt is gevoeliger voor wind en andere invloeden dan een haakse. Natuurlijk moet de omgeving dit wel toelaten: in een stedelijk gebied is het niet altijd mogelijk de hekwerklijn naar eigen wens te plaatsen.
Op welke manieren borg ik een stevige hekwerklijn?
Nu u zich bewust bent van de factoren die effect (kunnen) hebben op de stevigheid van uw hekwerklijn, kunt u gaan nadenken over oplossingen die de stevigheid verhogen.
Zoals al eerder genoemd kunt u een stevig hekwerk al realiseren door de hekwerklijn op een slimme manier te monteren, bijvoorbeeld door bouwhekken haaks op elkaar te plaatsen. Wees u er natuurlijk wel van bewust dat dit veel ruimte kost en er wellicht meerdere bouwhekken nodig zijn dan wanneer u een kaarsrechte hekwerklijn plaatst.
Verder kunt u gebruik maken van schoren, schoorplaatconstructies, de hekken met pinnen of palen in de grond vastzetten en/of de hekken verzwaren met blokken. Bij 'open' bouwhekken volstaat het meestal om 1 op de 3 hekken te voorzien van een schoor. Wanneer er doeken en dergelijken tegen het hek gehangen worden, moet ieder hek geschoord worden. Werkt u in een open terrein of in de buurt van de kust? In dat geval is het veelal raadzaam de bouwhekken extra te verzwaren met ballast blokken, zodat u zeker weet dat er niets kan gebeuren.
Schoorplaatconstructie
Verzwaren met funderingsblokken
Daarnaast kunt u nadenken over de hoogte van het hek (hoe hoger, hoe meer windbelasting) en over het elimineren van zeilen of doeken. Wanneer deze mogelijkheden niet volstaan, kunt u ervoor kiezen het hek semipermanent te plaatsen. Semipermanente hekken zijn echter minder gemakkelijk te verplaatsen. Houdt hier rekening mee wanneer u van plan bent de hekken regelmatig te verplaatsen.
Wij denken graag met u mee
Bij Heras Mobile Fencing & Security denken we graag met u mee. Samen komen we tot de beste oplossing voor uw bouwplaats. Onze specialisten nemen bovendien de montage graag uit handen! Neem daarom gerust contact met ons op.