Welke poort kies je voor de entree van je bouwplaats?

De entree van je bouwplaats is geen uitnodiging voor diefstal of vandalisme. Je toegang is geen verzoek om frustratie van af- en aanrijdend bouwverkeer. Een entree van je bouwplaats is een vraag aan bevoegden om met respect het terrein te betreden. Maar hoe creëer je een obstakel vrije en inbraakwerend entree die past bij jouw bouwplaats? Dit blog geeft inzage in de voor- en nadelen van het kopen van een schuifpoort, schuif bouwhek of een draaipoort. 

Type schuifpoorten, schuifhekken en draaipoorten

1. Dubbele draaipoort

Dit is de meest gebruikte en goedkoopste toepassing voor het creëren van een entree. Deze dubbele draaipoort wordt opgebouwd met behulp van twee bouwhekken. Dit type entree wordt ingezet op kortlopende bouwprojecten met een minimaal inbraakrisico. Je koppelt dit hek eenvoudig aan het bestaande hekwerk.

De keuze is sterk afhankelijk van het risicoprofiel van je bouwplaats.

2. Schuif bouwhek

Dit is het type entree dat na de draaipoort-toepassing het meest gebruikt wordt. Hier wordt gewerkt met een, of twee robuuste bouwhekken, die naar elkaar geschoven worden. Afhankelijk van de gewenste doorgang worden een of twee bouwhekken gebruikt. Vaak wordt deze constructie gesloten met een hangslot. Een schuif bouwhek wordt vaak ingezet als de draai, zoals bij het draai-schuifhek, niet gemaakt kan worden. Iedereen kan hier eenvoudig in- en uitlopen, ook na de werkdag. Het is inbraakgevoelig en vergt wat handelingen bij het openen en sluiten. Deze schuif bouwhekken worden het meest gekocht bij ook weer korte trajecten zonder hoog inbraakprofiel.

3. Schuifpoort (elektrisch)

Een schuifpoort is een kwalitatief hoogstaande en daardoor ook duurdere optie om te kopen. Daarentegen biedt een schuifpoort ook veel voordelen. De schuifpoort wordt op een betonnen ondergrond, een plaat, aangeleverd en staat direct als een huis. Nadat de elektriciteit is aangesloten, wordt de schuifpoort door de uitvoerder en/of portier op afstand met gemak bediend en na werktijd veilig afgesloten. Na gebruik wordt de schuifpoort in zijn geheel opgetild en getransporteerd naar de volgende bouwplaats. De schuifpoort wordt gekocht of gehuurd voor langlopende bouwtrajecten, voorzien van dure (lees: diefstalgevoelige materialen), zoals woningbouwprojecten.

4. Spijlen draaipoort

De spijlen draaipoort is een alternatief op de elektrische schuifpoort. Een spijlen draaipoort bestaat uit twee poortvleugels met een kleine draaicirkel en is eenvoudig te monteren tussen de bestaande hekwerklijn . Doordat deze poort niet elektrisch bedienbaar is en voorzien is van een (kleine) draaicirkel is deze goedkoper dan de schuifpoort. Een spijlen draaipoort koop je als je bouwplaats inbraakgevoelig is en de bouwperiode lang. Het verschil ten aanzien van de schuifpoort zit ‘m met name in het bedieningsgemak. Dit type draaipoort is robuust en zeer geschikt voor langdurig gebruik. De op de bovenzijde gemonteerde puntenkam schrikt ongewenste bezoekers af. Buiten werktijden sluit je het terrein veilig af door middel van een geïntegreerd en solide slot.

Keuze is afhankelijk van diefstalgevoeligheid en type bouwplaats

Zoals je hierboven leest is de keuze sterk afhankelijk van het risicoprofiel van je bouwplaats, het type materialen dat op de bouwlocatie gebruikt wordt, aan- en afrijdend bouwverkeer en de duur van je bouwtraject. De eisen hiervoor zijn mede bepalend voor het advies (en dus kosten) voor het kopen van hekwerk, zoals een schuifpoort voor je entree. Boven alles staat dat de vormgeving van je entree praktisch en financieel haalbaar moet zijn. Je maakt een persoonlijke keuze voor jaren, dus zorg dat je deze weloverwogen maakt.

Onderwerpen: ProjectbeveiligingBouwhek mogelijkheden,

Geplaatst door Stef Manders op 27 februari 2019