Optica Secure leidt tot aanhouding verdachte

Scheelde zoeken en het voorkwam dat de verdachte de benen kon nemen.

Optica Secure leidt tot aanhouding verdachte
- Nico Klaassen
van Klaassen Total Security

Klaassen Total Security is gespecialiseerd in (honden)beveiliging op locatie in Nederland. Klaassen werkt primair voor opdrachtgevers die beveiliging als hun specialisme zien. Directeur/eigenaar Nico Klaassen: “Een onderdeel van hun kwaliteits- en risicomanagement dat ze graag uitbesteden aan professionals.”

Nico Klaassen werkte 25 jaar bij de politie en kent alle facetten van risico-onderzoek, rechercheren, surveillance, optreden bij incidenten en hondenbeveiliging. Rond die persoonlijke expertise bouwde hij een vast team van gecertificeerde beveiligers. Klaassen is een fan van Heras’ EBB-systeem voor mechanische en elektronische bouwplaatsbeveiliging. Een interview stond al op de agenda, maar toen kwam bij Heras spontaan dit mailtje binnen:

Inbraakmelding

“Naar aanleiding van een inbraakmelding zone 4 bij Huijbrechts Relou in Eindhoven werd op 29 april om 23:50 uur een verdachte aangehouden. Verdachte had zich de toegang tot het gebouw verschaft door aan de straatzijde een hek uit de betonvoet te tillen. Aanhouding vond plaats op de eerste verdieping. Verdachte is afgevoerd naar de Mathildelaan in Eindhoven, het politiebureau. Toen de melding kwam, is door mij gevraagd of de centralist kon blijven kijken (beelden Optica Secure, red.). Daardoor kon ik, toen ik ter plaatse was, er direct vanuit gaan dat de verdachte nog in het gebouw moest zitten. Scheelde zoeken en het voorkwam dat de verdachte de benen kon nemen. Met vriendelijke groet, Nico Klaassen.”

GPS

Waarvan aktie. Toch nog één postume vraag aan de schrijver zelf: wat maakt beveiligen tot een vak apart? Klaassen: “Het heeft niets te maken met machtsvertoon of spectaculair ingrijpen. De beste beveiliger heeft een scherp oog, een helpende hand en is representatief. We zijn erop getraind te observeren en alert te reageren. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar wie ons vak kent, weet dat routine op de loer ligt. We geven opdrachtgevers graag inzicht in onze looproutes, bijvoorbeeld bij nachtelijke beveiliging. Onze mensen zijn uitgerust met GPS. Dit systeem legt de routes vast, zodat wij deze kunnen rapporteren. In geval van nood kan de hondenbeveiliger of beveiliger met hetzelfde systeem de politie activeren.”