De 3 belangrijkste zaken voor een optimale bouwplaatsinrichting

Voordat de bouwwerkzaamheden van start gaan, is het belangrijk om de bouwplaatsinrichting te regelen. Dit is belangrijk voor een functioneel en veilig bouwterrein. Hierbij moeten alle activiteiten op een bouwplaats goed op elkaar zijn afgestemd. Alleen zo kunt u ervoor zorgen dat werkzaamheden goed verlopen en veiligheid op de bouwplaats wordt gegarandeerd. 

 

Eisen aan de bouwplaatsinrichting

De bouw is een sector waarin veiligheid een nog grotere uitdaging is vanwege de aard van de werkzaamheden. In dit blogartikel leggen we uit hoe u met 3 simpele maatregelen al een goede bouwplaatsinrichting hanteert.

 

1. Zorg voor een strakke, goed verzorgde hekwerklijn

De hoofdaannemer is verantwoordelijk voor de veiligheid van alle werknemers, bezoekers, voorbijgangers en omwonenden. Dit begint al met een stevige hekwerklijn om ongelukken te voorkomen. U kunt uw hekwerklijn extra verstevigen met bijvoorbeeld schoren of blokken, maar ook semipermanente montage is mogelijk.

Niet alleen de terreinafzetting moet goed geregeld zijn. Ook op de bouwplaats zelf moet u zorgen voor een opgeruimde werkomgeving. Zo kunt u struikel- en valpartijen op uw bouwplaats verminderen door met bouwhekken gevaarlijke zones of delen van de bouwplaats af te schermen.

Bovendien houdt een goed verzorgde hekwerklijn onbevoegden buiten de bouwplaats. Denk bijvoorbeeld aan prikkeldraad bovenop het hekwerk of Anti-Climb bouwhekken, zodat overklimmen nagenoeg onmogelijk is.

 

2. Houd zicht op de in- en uitgangen van de bouwplaats

Dit werkt direct mee aan de beveiliging van uw bouwplaats. De in- en uitgangen van uw bouwplaats kunnen ook een ingang zijn voor dieven en vandalen. Daarom is continu scherp toezicht belangrijk, wat mogelijk is met toegangspoorten zoals een schuifpoort of tourniquet. En misschien gaat het nog een stapje verder en is automatische toegangscontrole noodzakelijk. Een toegangscontrolesysteem maakt namelijk in één oogopslag duidelijk wie zich op het bouwterrein bevindt. Tegelijkertijd vormt het een obstakel voor onbevoegden. 

 

3. Maak een duidelijke scheiding voor vrachtverkeer en personen

Op uw bouwplaats is het een komen en gaan van werknemers, bezoekers, vrachtwagens en goederen. Het is dus waardevol om goed na te denken hoe voetgangers en bouwverkeer elkaar niet kruisen. Zorg daarom dat looproutes duidelijk afgebakend zijn door de inzet van bouwhekken, bijvoorbeeld onze M100 bouwhekken.

Ook buiten de bouwplaats is het essentieel dat fietsers en voetgangers niet te vaak in aanraking komen met werkverkeer. Terwijl werknemers vaak gewend zijn aan het materiaal en materieel en voertuigen op en rondom de bouwplaats, zijn voorbijgangers dat niet. Daarom is het erg belangrijk om extra aandacht te besteden aan het verkeer en voetgangers in de buurt van de bouwplaats. Eén manier om de veiligheid te verhogen, is dat een verkeersregelaar het werkverkeer zo snel mogelijk naar de bouwplaats leidt. 

 

Grip op de bouwplaats

In dit blogartikel hebben we de belangrijkste maatregelen besproken die u kunt nemen om uw bouwplaats zo veilig mogelijk te maken. In onze whitepaper leest u nog meer over hoe u grip krijgt op uw bouwplaats. 

Download 'Grip op de bouwplaats'

Wilt u liever direct contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken? Vraag dan een adviesgesprek aan.

Picture of Vera van Erp

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak direct een afspraak via onderstaande button.