CE-markering op poorten: wat zegt dat nu eigenlijk?

De keurmerken, richtlijnen en normen vliegen u soms om de oren. Maar hoe weet u nu of je echt een veilig product koopt of huurt? En waarom is dit zo belangrijk? In onderstaand blog leg ik uit wat dit inhoudt voor onze poorten en slagbomen.

 

Wat is CE-markering?

Het is een veiligheidskeurmerk wat het verhandelen van producten binnen Europa makkelijker maakt. Daarnaast is het een wettelijke verplichting, welke de volgende garanties geeft aan de koper:

  • Veilig product
  • Bewijslast bij claims
  • Product voldoet aan de essentiële eisen


Machinerichtlijn MD 2006/42/EC

Eén van de wettelijke verplichte richtlijnen is “machinerichtlijn” MD 2006/42/EC Machine Directive. Deze richtlijn is van toepassing op alle elektrisch aangedreven poorten en slagbomen van Heras Mobile Fencing & Security. Het houdt in basis in dat het product veilig moet zijn voor de gebruiker.

 

Construction Products Regulation CPR No.305/2011

Dit betreft een wettelijk verplichte Europese verordening waarin de eisen van een bouwproduct zijn vastgelegd. Eisen zoals mechanische stabiliteit en veiligheid bij gebruik. Het CPR is van toepassing op alle draai- en schuifpoorten van Heras Mobile, zowel handbediend als elektrisch aangedreven. Voorbeelden van essentiële eisen uit deze verordening zijn windbelasting, mechanische stabiliteit en krachtmeting.

 

Normen EN 13241 & EN 12453

Naast bovenstaande richtlijnen zijn er ook normen die aantonen dat de producten van Heras Mobile Fencing & Security veilig zijn. De belangrijkste 2 normen zijn de EN 13241 en de EN 12453. Deze normen nemen gevaren weg of zorgen ervoor dat gevaren beveiligd zijn. Wanneer bijvoorbeeld een hand tussen een poort gestoken  wordt tijdens het sluiten, dient deze direct te stoppen. Wanneer een poort aan deze normen voldoet kan er dus niemand bekneld raken tussen een poort en het aanslagportaal.

Het minimale veiligheidsniveau voor het beveiligen van elektrische poorten en slagbomen betreft hoofdstuk 5 uit EN 12453. De veiligheidseisen zijn per product afhankelijk van de toepassing van het product, waar het product staat en hoe het bediend wordt. In onderstaand schema treft u de maatregelen toegelicht.

Note: Heras Mobile levert en monteert standaard alleen poorten met infrarood (fotocel).  

Tabel beveiliging poort en slagbomen Heras.jpg

 

Infrarood = fotocel

Infrarood mag nooit het enige middel zijn om veiligheid te bieden. Infrarood is altijd een aanvulling op een al veilige poort. Het biedt extra bescherming voor personen, voertuigen en eigendommen. Infrarood wordt volgens de norm op max. 700 mm hoogte aan de buitenzijde geplaatst. Om vrachtverkeer te detecteren dient u dus een extra infrarood te plaatsen.

Ook wanneer u de poort zelf zou installeren is een infrarood in de meeste situaties verplicht. En dient dit te gebeuren volgens norm EN 12453. Zonder infrarood is een dodemansbediening de meest veilige oplossing.

Wilt u weten hoe u aan alle richtlijnen en regels voldoet? Onze specialisten geven u graag passend advies:  

Adviesgesprek aanvragen

Picture of Stijn Bastianen

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak direct een afspraak via onderstaande button.