De 10 meest voorkomende bouwplaatsproblemen

U herkent het vast: u bent met een bouwproject gestart en hebt een prachtige planning gemaakt, maar tijdens het proces gaan er dingen mis. Vergunningen duren langer dan verwacht of er treden andere obstakels op. In dit blog beschrijven we de tien meest voorkomende bouwplaats problemen en hoe u deze kunt voorkomen.


Top 10 bouwplaatsproblemen

1. Vandalisme en criminaliteit

Als u naar de risico’s op de gemiddelde bouwplaats kijkt dan kunt u er vanuit gaan dat u te maken krijgt met vandalisme en diefstal. Zo is er de gelegenheidsdief die toevallig voorbij loopt en ziet dat er iets te halen valt, maar ook toekomstige bewoners die naar de bouw komen kijken, kunnen altijd wel iets gebruiken. Kijk daarom goed naar hoe de bouwplaats beveiligd moet worden en neem passende maatregelen. De juiste beveiliging begint met een goed hekwerk, veilige klemmen en uittilbeveiliging. Daarnaast zijn er nog extra mogelijkheden zoals Heras Smart Access

 

2. Onverwachte extra kosten

Tijdens het bouwproces zijn er bijna altijd onvoorziene kosten. Als een proces tijdelijk wordt stilgelegd door diefstal van bijvoorbeeld gereedschappen en bouwmaterialen, dan brengt dat zowel directe als indirecte kosten met zich mee. Directe kosten voor vervanging van het materiaal en indirecte kosten omdat het personeel niet vooruit kan en wel doorbetaald moet worden. Naast diefstal kan het weer van invloed zijn of het wachten op een vergunning duurt langer dan gedacht. Zorg er daarom altijd voor dat u, voordat de bouw van start gaat, goed bent voorbereid. Laat bouwkundige calculaties maken en zorg voor een realistische planning. Houd altijd een buffer achter de hand voor het geval er iets niet volgens plan verloopt.

 

3. Slechte communicatie tussen partijen

Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, er zijn veel partijen bij betrokken. Van opdrachtgever, aannemer, fabrikant tot installateur. Echter, op veel bouwplaatsen laat de communicatie te wensen over en ontbreken goede samenwerkingsafspraken. Bovendien wordt er vaak niet alleen Nederlands gesproken, maar ook Engels, Pools of Roemeens. Dat kan tot grote misverstanden leiden. Al deze mensen en partijen dienen goed op elkaar afgestemd te zijn. Zorg er daarom voor dat er één persoon is aan wie gerapporteerd wordt en die weet wat er speelt. Deze persoon kijkt of alles volgens plan verloopt tussen alle partijen en neemt ook de uiteindelijke beslissingen. Voor een goede communicatie met de omgeving rondom de bouwplaats kunt doeken van tekst voorzien. Rond het terrein bijvoorbeeld met de planning en contactgegevens, zodat de omgeving weet wat er staat te gebeuren en wie te benaderen als er vragen zijn. Bij de ingang kunnen doeken in meerdere talen worden voorzien van de bouwvoorschriften en veiligheidseisen op het terrein. Of geef bijvoorbeeld aanwijzingen om de logistiek op een bouwplaats te optimaliseren.

 

4. Veiligheid op de bouwplaats

Volgens de Rijksoverheid is het aantal (dodelijke) ongevallen in de bouw in de eerste helft van 2016 ten opzichte van het jaar daarvoor sterk toegenomen. De ongelukken gebeuren, omdat de veiligheidsvoorschriften vaak niet worden opgevolgd. Zo kan het niet dragen van een helm of gehoorbescherming schadelijke gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat er direct toezicht is door een leidinggevende op de werkvloer en dat bouwvakkers worden aangesproken als ze zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden. Niet alleen dienen de bouwvakkers zichzelf te beschermen, ze moeten ook beschermd worden. Zo kunt u zelf maatregelen nemen door bijvoorbeeld te kiezen voor Noise Control Barrier doeken om werknemers te beschermen tegen gehoorbeschadiging.

 

5. Inrichtingsproblemen

Bouwplaatsen kampen regelmatig met inrichtingsproblemen. Vooral als er weinig ruimte is, zoals binnenstedelijk. Er is te weinig ruimte voor leveranciers om hun producten te lossen, spullen worden na gebruik niet opgeruimd en dan moet iedereen ook nog ergens zijn auto kwijt. Bij weinig ruimte adviseren we dan ook om de hekken semipermanent te monteren. Op deze manier hangen de hekken aan palen en zijn er geen uitstekende blokken. Zorg ook voor een strak schema, waarbij niet iedereen tegelijk hoeft te lossen. En laat alle auto’s buiten het werkterrein parkeren op een apart terrein met een omheining. 

Jaarbeursplein_bouwterrein

 

6. Oplevering

Na maanden van bouwen is het project af. Het huis of nieuwe bedrijfspand is klaar en alleen de oplevering moet nog gedaan worden. Vaak zijn er nog veel gebreken na de oplevering. Denk aan beschadigingen aan deuren en kozijnen of technische mankementen met bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie. Vanaf het akkoord van de oplevering is de aannemer niet meer aansprakelijk. Wil de opdrachtgever aanspraak maken op herstel, dan dient hij of zij dat tijdig aan te kaarten. Een ander veelvoorkomend probleem voor de oplevering is diefstal. Bij woningbouw vindt diefstal vaak plaats tijdens de afbouwfase van een woning, net voor de oplevering. Het aantal kostbare materialen neemt toe. Denk aan keukens, ketels, meterkasten en duur sanitair. U dient dan ook tijdelijk extra te beveiligen.

 

7. Weerverlet: het weer als spelbreker

De bouw kan vooral in de winter door een strenge vorst of sneeuw voor langere tijd stil liggen. Dit zorgt niet alleen voor vertraging in het bouwproces, maar heeft ook economische gevolgen. De loonkosten lopen namelijk gewoon door. Door verlet beperkende maatregelen te nemen wordt het mogelijk om ook onder extremere weersomstandigheden gewoon door te werken. Zo kunt u bijvoorbeeld een deel van de bouwplaats overkappen of plaatsen afschermen tegen wind en neerslag door doeken of zeilen op het hekwerk aan te brengen. 

 

8. Onbevoegden op de bouwplaats

U wilt voorkomen dat onbevoegden als spelende kinderen of nieuwsgierige kijkers de bouwplaats betreden. Zij kunnen allerlei gevaren lopen, bijvoorbeeld in gaten of putten vallen, verdrinken, bekneld raken of geëlektrocuteerd worden. Door een Anti-Climb bouwhek met High Security klem en uittilbeveiliging plus bouwhekslot te installeren, ontmoedigt u onbevoegden. Gevaarlijke zones, zoals putten of kuilen dienen extra omheind te worden.

Wilt u uw bouwplaats écht helemaal afsluiten? Kies dan voor het Heras Smart Access toegangscontrolesysteem. Doordat u gecontroleerd toegang geeft aan bevoegde personen, weet u precies wie wanneer aanwezig is. Zonder pasje of vingerafdruk komen personen de bouwplaats niet op, dus onbevoegden blijven buiten het bouwterrein. Lees ook: 10 voordelen van geautomatiseerde toegangscontrole op de bouw.

 

9. Geen kwaliteitscontrole

Of het nu om renovatie- of nieuwbouwprojecten gaat, de oplevering dient aan de kwaliteitseisen te voldoen. Dit is niet altijd het geval. Gebouwen vertonen bouwkundige gebreken als lekkage, scheuren of verzakking. Tijdige kwaliteitscontrole kan herstelkosten en gevolgschade voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een ervaren toezichthouder is aangesteld die de kwaliteit waarborgt. Deze persoon houdt de voortgang van het bouwproces in de gaten en deelt zijn bevindingen met de opdrachtgever. Heras Mobile heeft bijvoorbeeld interne kwaliteitsinspecteurs die de kwaliteit en veiligheid bewaken van de montagepartners en eigen monteurs.


10. Bouwfouten

Helaas worden onze hekken soms verkeerd gemonteerd. Er wordt bijvoorbeeld een tiewrap gebruikt om hekken te verbinden in plaats van hekwerkklemmen met een speciale sleutel. Onbevoegden kunnen daardoor gemakkelijker het terrein betreden. Door de montage door ons personeel te laten doen worden dergelijke fouten voorkomen. Wilt u het liever zelf doen? Bekijk dan onze montage-instructievideo’s of vraag een adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen

Picture of Stijn Bastianen

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak direct een afspraak via onderstaande button.