Risico's verminderen en veiligheid garanderen bij World Class Events

Het WK voetbal, de Olympische Spelen, het wereldkampioenschap rugby: stuk voor stuk belangrijke evenementen die door duizenden en soms zelfs miljoenen bezoekers worden bijgewoond. Terwijl die bezoekers er uitsluitend zijn om zich te amuseren, heeft de organisatie een serieuze taak te vervullen: veiligheid garanderen en risico's beperken. In tijden van verhoogde dreigingen is dit een steeds lastigere taak. Het kiezen van de juiste uitrusting kan op dat vlak echt een verschil maken. In dit blog leggen we uit hoe Heras Mobile organisatoren helpt om de juiste uitrusting te kiezen voor een doeltreffend beheer van hun evenement.

 

Grootste veiligheidsrisico's op evenementen

Evenementen waar veel bezoekers op afkomen, brengen aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich mee. Het is de taak van de organisator om die risico's zoveel mogelijk te beperken en om ervoor te zorgen dat de bezoekers zo veilig mogelijk van het evenement kunnen genieten. Een organisator kan de veiligheid van zijn bezoekers op twee manieren garanderen:

  • Doeltreffend beheer van de bezoekersstroom op het evenement: wanneer veel mensen op één plaats samenkomen, is een doeltreffend beheer van bezoekersstromen van essentieel belang om een hoog veiligheidsniveau te verzekeren. Door mensen naar de locatie van het evenement te leiden – met behulp van hekken, betonnen blokken of schermen – kan de organisator de mensenstroom in goede banen leiden en zo conflicten en incidenten voorkomen.

  • Beveiliging van de locatie van het evenement: de organisator van een evenement kan de risico's beperken door bepaalde plaatsen af te schermen waar bezoekers geen toegang tot mogen hebben. Bijvoorbeeld omdat een bepaalde plaats niet geschikt is voor grote groepen mensen of omdat de organisator die ruimte nodig heeft om het evenement op een doeltreffende manier te organiseren (bijvoorbeeld voor technici of opslag). Door de plaatsen te beperken waar de bezoekers toegelaten zijn, krijgt de organisator meer controle over de grote mensenmassa en daardoor ook over de veiligheid.

 

'World Class Events': waar miljoenen mensen samenkomen

Grote internationale evenementen die worden bezocht door miljoenen bezoekers kunnen we 'World Class Events' noemen. Bekende voorbeelden daarvan zijn de Olympische Spelen, het wereldkampioenschap rugby en het WK voetbal. Aangezien verschillende landen aan dit soort evenementen deelnemen, trekken ze ook een groot aantal bezoekers van overal ter wereld aan.

Een voorbeeld dat de omvang van die evenementen goed illustreert, is het WK voetbal dat in 2014 in Brazilië plaatsvond. Dit kampioenschap wordt ook wel beschouwd als het belangrijkste evenement ter wereld. Om de vier jaar wordt dit evenement door meer mensen bezocht dan welk ander evenement ook ter wereld. In 2014 woonde ongeveer een derde van de hele wereldbevolking het kampioenschap bij.

Wanneer zoveel mensen op één plaats samenkomen, moet men de juiste veiligheidsmaatregelen treffen om de risico's tot een minimum te beperken. Voor de organisator is de veiligheid garanderen niet alleen een essentiële, maar ook een erg lastige taak.

Ook de omheining moet in orde zijn. Die moet een uitstekende infrastructuur voor mensen en voertuigen vormen, maar ook een voelbare beveiliging bieden door mensen in of net buiten bepaalde ruimtes te houden. Daarnaast moet een omheining gemakkelijk te (ver)plaatsen zijn, want de beveiligingsbehoeften van een evenement kunnen op elk moment veranderen. Bovendien moet de omheining mobiel blijven voor de organisatie, maar moeten we er ook voor zorgen dat de bezoekers ze niet kunnen verplaatsen.

En last but not least moet de beveiligingsoplossing in haar geheel (zoals bewakers, camera's en hekwerken) professionaliteit en een optimaal veiligheidsgevoel uitstralen. Dat betekent dat we tijdens grote evenementen vaak twee rijen bouwhekken achter elkaar plaatsen. De eerste rij wordt dan stevig in de grond verankerd en kan vaak ook niet beklommen worden. De tweede rij wordt vervolgens met toebehoren vastgemaakt, maar vormt een zichtbare én onzichtbare 'grens' tussen verschillende zones. Vaak gebruiken de bewakers de ruimte tussen de twee rijen bouwhekken om een oogje in het zeil te houden.

ek 2004

 

Hoe Heras Mobile helpt om risico's te beperken en veiligheid te vergroten tijdens evenementen

Heras Mobile is al jarenlang partner van de organisatoren van 'World Class Events' en heeft daardoor al heel wat ervaring opgedaan. Zo kan Heras Mobile u met behulp van hoogwaardige uitrusting helpen de veiligheid op grote evenementen te verbeteren. Dankzij onze jarenlange ervaring, die we onder meer tijdens het WK voetbal en de Olympische Spelen hebben opgedaan, weten we intussen hoe we grote bezoekersstromen op een doeltreffende manier kunnen managen. Ook welke uitrusting u nodig hebt om de veiligheid op een doeltreffende manier te verzekeren, is geen geheim voor ons.

Het juiste type hek kan werkelijk het verschil maken voor de veiligheid op evenementen. Daarom heeft Heras speciaal voor het beheer van evenementen een extra veilig hek ontwikkeld. Onze stevige M500 hekken zijn ontworpen om ongevallen, vandalisme en diefstal tot een minimum te beperken. Door de kleine mazen in het hek kunnen bezoekers er niet overheen klimmen, waardoor veiligheidsrisico's worden beperkt.

Bovendien zijn onze hekken gebruiksvriendelijk (ze kunnen door één persoon worden gehanteerd) en gemakkelijk te installeren en verwijderen. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor evenementen, aangezien deze vaak in enkele dagen tijd moet worden opgebouwd.

 

De juiste uitrusting voor een doeltreffend beheer van evenementen

Elk evenement is anders en vereist verschillende veiligheidsoplossingen. Ons team bestudeert elke fase en de verschillende uitdagingen die alle details met zich meebrengen. Samen met de organisatoren beslissen we daarna welke hekken en welke mate van beveiliging er voorzien moeten worden. Als dat betekent dat we een oplossing op maat moeten aanreiken, zoals een hogere omheining, dan kunnen we onze plannen tijdig aanpassen. In Brazilië hebben we bijvoorbeeld een omheining van 2,5 meter in plaats van 2 meter hoog geleverd.

Onze specialisten hebben jaren ervaring met de beveiliging van locaties met het juiste type hek. Zij beantwoorden al uw vragen met veel plezier. Benieuwd hoe u de veiligheid op uw evenement kunt verbeteren? Vraag hier advies aan: 

Adviesgesprek aanvragen

Picture of Stef Manders

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak direct een afspraak via onderstaande button.