Een veilige bouwplaats met sluitend hekwerk

Er is op een bouwplaats zoveel om aan te voldoen, zoveel om rekening mee te houden. Naast je te houden aan alle voorschriften en regels dien je de veiligheid van medewerkers, bewoners en passanten te garanderen. Tel daarbij op dat je criminaliteit en verkeershinder wilt beperken, maar aan de andere kant de toegang wilt bespoedigen voor bevoegden. Met het aanbrengen van de juiste bouwhekken en toegangspoorten vang je alle vliegen in één klap. Hoe kunnen bouwhekken toegevoegde waarde leveren én hoe kunnen hekken de veiligheid garanderen?

Het aantal ongevallen en de criminaliteit rondom bouwplaatsen is de afgelopen jaren gestegen. Zo kopte RTL Nieuws op 6 juli jl nog: ‘Bouwplaats onveiliger: aantal dodelijke ongelukken stijgt hard’. Hierin werd gemeld dat het aantal dodelijke ongevallen in de bouw de afgelopen zes maanden met maar liefst 56 procent is gestegen. Ook het aantal ernstige ongevallen stijgt hard, zo blijkt uit de laatste cijfers van Inspectie SZW. Er komen diverse maatregelen, waaronder een app van de FNV Bouw om anoniem aangifte te kunnen doen. Kortom, de gevolgen zijn groot bij ieder ongeval, klein of groot, en als aannemer doe je er alles aan om dit te voorkomen. Als hekwerk expert dien je hiervan continue bewust te zijn. Je dient bij alles wat je doet en zegt doordrongen te zijn van het simpele feit dat veiligheid voorop staat: ‘safety first’. Het nastreven van veiligheid is een van onze kernwaarden, waardoor geen enkel risico wordt genomen. Veiligheid op en rondom de bouwplaats, maar ook de veiligheid van onze eigen mensen staat voorop.

Dat begint bij het in detail inventariseren van de initiële aanvraag. Denk hierbij aan aspecten als de locatie, de situatie, kritische punten etc. Om dit professioneel op te pakken doorloop je, samen met de aannemer, een vast aantal stappen. Hierbij staat continue de vraag centraal; ‘Hoe zorgen we voor optimale veiligheid door hekwerk?’ Dagelijks zijn wij bezig met dit belangrijke vraag-antwoordspel. Ben jij benieuwd naar de stappen die een hekwerk expert dagelijks doorloopt? Hieronder schetsen we een aantal belangrijke punten in de zoektocht naar een veilige bouwplaats met de inzet van sluitend hekwerk.

De situatie

Iedere aanvraag start met een goede analyse van de situatie. Wat voor ruimte betreft het en waar bevindt het zich? Hoe groot is het terrein en wat is de duur van het bouwtraject? Zorg dat je alle feiten en bijzonderheden bij deze stap goed in kaart brengt. Je dient als specialist hierbij oog te hebben voor ieder detail.


Bouwplaats_machines lr

De omgeving

Na een uitgebreide inventarisatie van de situatie bekijken we de omgeving. Dit doen we op verschillende manieren; via plattegronden, google maps of op locatie. In sommige gevallen meet je op locatie in. Het is van belang te weten of de bouwplaats zich bevindt in een bewoond of afgelegen gebied, in bijvoorbeeld een weiland of naast een basisschool. Daarnaast inventariseer je logistieke zaken als de aanvoerwegen, type voertuigen en werkmateriaal.

De ondergrond

Het is van belang een goede indruk van de ondergrond te hebben. Wat voor soort bodem betreft het? In Nederland kennen we nogal wat verschillende bodemsoorten en in combinatie met weersomstandigheden leidt dit tot een diversiteit in ondergronden. Het achterhalen hiervan is erg belangrijk om het type hekwerk, materieel en verankering te kunnen bepalen.

Kritische onderdelen 

Wat zijn de risico’s en wanneer zijn deze het grootst? Zijn er gevaarlijke locaties binnen het terrein, zoals een bouwput, en waar bevindt zich het kostbare materiaal? Belangrijk hierbij is jezelf iedere keer de vraag te stellen: ‘Wat is het ergste dat hierbij kan gebeuren?’ Zorg dat je op al deze situaties je plan hebt ingericht. Op die manier kom je nooit voor verrassingen te staan.

Bevoegden en onbevoegden

Je kunt veiligheid door hekwerk optimaal garanderen als je exact weet wie je buiten moet houden en wie je toegang wilt verlenen. Hier is het zoeken naar de balans om de onbevoegden af te schrikken, maar aan de andere kant bevoegden een warm onthaal te geven. Kinderen, passanten en criminelen dienen buiten de poort gehouden te worden, terwijl medewerkers en leveranciers hun werk probleemloos en veilig moeten kunnen voeren.

Beveiligingsplan

Het leveren van professioneel hekwerk maakt onderdeel uit van een groter beveiligingsplan voor de bouwplaats. Het is belangrijk je bewust te zijn van de inhoud hiervan, zodat je je hekwerk hierop kan aanpassen. Kies je voor de omheining voor puntdraad of voor extra hoog hekwerk? En hoe scherm je kritische gedeeltes binnen het terrein af? Allemaal aspecten die mede afhankelijk zijn van de overige beveiligingsaspecten van het terrein. Mocht het terrein 24/7 bewaakt worden, dan kan het zijn dat van hekwerk andere eisen gesteld wordt dan zonder enige vorm van toezicht.

Geluid en zicht

Uiteraard wil je weten of er geluidsoverlast kan optreden, zoals in het geval van een aggregaat. Zo ja, hoe groot is de impact hiervan? Indien noodzakelijk kun je (een gedeelte van) de hekken voorzien van een geluiddempend doek. Hiermee ben je in staat het aantal decibels drastisch te verlagen. Van belang is hierbij wel om te zorgen voor extra verankering aangezien deze gevoeliger voor wind zijn dat standaard hekken. En wens je het zicht voor omwonenden te ontnemen? Denk dan afschermingen met (eventueel bedrukte) doeken. Deze kunnen tegenwoordig helemaal naar wens bedrukt worden. Op die manier krijgt het geheel ook nog eens een fraaie uitstraling.

Havenhof_Bouwplaats_Houten afzetting (2)

Toegang

Waar bevindt zich de toegang, de aanvoerwegen, wie zijn het die je toegang wilt verlenen en wanneer? Deze aspecten zijn van belang om een goed advies uit te kunnen brengen over het type poort. Kies je hier voor hekken of voor een vaste poort voor een wat luxere uitstraling? Draai of schuif? Er zijn veel mogelijkheden, maar niet allemaal sluiten ze aan bij de wens van de opdrachtgever.

Bouwbesluit

Het praktijkboek bouwbesluit bestaat uit zo’n 300 pagina’s. Veel dus. De aannemer kent deze over het algemeen uit z’n hoofd, veelal opgedaan in de praktijk. Hekwerk maakt een belangrijk deel uit om de veiligheid te waarborgen, zoals in dit besluit omschreven staat. Twijfel je of de inzet van hekken voldoen aan de betreffende artikelen? Zorg dan dat je je laat voorlichten door een vakman. Alle facetten spelen een rol bij het nastreven van optimale veiligheid, en daarin hebben we allemaal onze verantwoordelijkheid.

Zodra al deze zaken in kaart zijn gebracht begint voor een expert de zoektocht. Hierbij houd je naast bovenstaande analyse, rekening met zaken als budget, de wensen van de klant en de planning. Hoe wij dat doen? Wij puzzelen net zo lang door tot we een oplossing hebben die voor iedereen ideaal is, waarbij niemand iets tekort komt, zelf geen enkele meter hekwerk.

Onderwerpen: Veilig & duurzaam werkenBouwhek mogelijkheden,

Geplaatst door Lou Spierings op 15 november 2016
Senior Account Manager at Heras Mobile Fencing & Security Netherlands