Huurprijs bouwhekken

Wanneer valt de huurprijs van bouwhekken voordeliger uit ten opzichte van de aanschafprijs? 

Moet ik mijn bouwhekken huren of kopen? Dit is een terugkerende vraag bij veel aannemers. De huur van bouwhekken is in ogen van velen duurder dan kopen. Echter, in veel gevallen valt de huurprijs van bouwhekken veel aantrekkelijker uit dan wanneer het hekwerk wordt gekocht. 

Hier leest u welke factoren er meespelen in de bepaling van de totale huurprijs van bouwhekken ten opzichte van de aanschafprijs. 

Duur van het bouwproject 

Een van de misverstanden die er bestaan over het huren van bouwhekken is dat het alleen voordelig zou zijn bij een huurperiode  korter dan 1 jaar. Dit is een onjuiste aanname. Over het algemeen is het omslagpunt bij 2,5 jaar.  Dit betekent dat na 2,5 jaar het huren van een bouwhek duurder is dan wanneer het hekwerk wordt aangeschaft.  Bent u op zoek naar hekwerk voor 1,5 jaar? Dan kunt u er vanuit gaan dat huren de beste oplossing is. Heeft u voor langer dan 2,5 jaar hekwerk nodig? Dan kunt u de bouwhekken het beste kopen.

Prijs en kwaliteitverhouding 

Wanneer de vergelijking wordt gemaakt tussen huur-bouwhekken en koop-hekwerk moet het koophek qua prijs vergelijkbaar zijn met het hek wat in de huur aangeboden wordt. Houd daarbij vooral ook rekening met de kwaliteit van het hekwerk. 

Een gemiddeld bouwhek van goede kwaliteit gaat ongeveer 5 jaar mee. Een licht bouwhek van mindere kwaliteit gaat meestal korter mee dan 2 jaar. Duurt het bouwproject langer dan de levensduur van het bouwhek dan moet een nieuw hek gekocht worden en wordt 'goedkoop' uiteraard duurkoop. Het huren van een kwalitatief hoogstaand bouwhek biedt in dat geval een betere en goedkopere oplossing. 

Huur bouwhekken en gebruiksschade

De opvatting dat er bij de huur van bouwhekken veel betaald moet worden aan eventuele schade is een hardnekkig misverstand! Alleen vernieling, door de huurder toegebracht, wordt doorberekend. De zogeheten 'gebruiksschade' wordt niet doorberekend bij de huur van bouwhekken. Daarnaast wordt het onderhoud aan het hekwerk voor de verhuurder in rekening genomen.

Voor wie zeer zuinig omgaat met het eigen hekwerk is het huren van bouwhekken wellicht minder interessant. De praktijk wijst echter uit dat er aanzienlijk meer bouwhekken tijdens een bouwproject verloren gaan dan over het algemeen wordt ingeschat. Daarom kan het huren van bouwhekken soms een goedkopere oplossing zijn. 

Meerdere bouwprojecten - bouwhekken bijhuren 

Het kopen van extra hekwerk dat enkel tijdelijk nodig is, is zonde van de investering. Wanneer er overlap ontstaat tussen het eindigen van het ene bouwproject en de start van een nieuw bouwproject kan het zo zijn dat er tijdelijk meer bouwhekken nodig zijn. Huren kan dan een handige en goedkope oplossing zijn om het extra benodigde hekwerk mee op te vangen.

Bezettingsgraad

Wat is de bezettingsgraad van het huidige huurpark? Wanneer er in het grootste deel van het bouwproject minder hekken nodig zijn is het zonde om bouwhekken te kopen die vervolgens maandenlang in de opslag verdwijnen.

Het is dus interessant om de pieken bij te huren, zodat er een gezonde bezettingsgraad ontstaat. (70% - 80%)

Opslag,  Vervoer &  Handling 

Vaak worden de kosten voor de opslag, het vervoer en de handeling van het hekwerk vergeten in de berekening van de kosten bij de aanschaf van bouwhekken. Bij het huren van bouwhekken is er al rekening gehouden met deze kosten en komt het huren van bouwhekken onderaan de streep vaak voordeliger uit. Daarnaast wordt het vervoer, de opslag en handling van de bouwhekken door de verhuurders zelf geregeld. Zo gaat er aan deze handeling geen van uw kostbare mankracht verloren. 

Kosten spreiden

Het kopen van bouwhekken kan soms een grotere investering zijn dan haalbaar is. In dat geval het is spreiden van de kosten prettiger. Het huren van bouwhekken biedt hierin een oplossing. Zo betaalt u gespreid en enkel voor de hekken die u daadwerkelijk gebruikt (huurt). 

Pas wanneer het project langer dan 2,5 jaar duurt wordt het kopen van de hekken weer interessant.

Vraag een offerte aan voor het huren van Heras bouwhekken

Offerte aanvragen