5 tips voor bouwbedrijven die een duurzame bouwplaats willen realiseren

Opdrachtgevers vragen steeds vaker naar bouwbedrijven met een duurzame werkwijze. Met de huidige uitdagingen zoals klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en grondstoffenschaarste is dat een logische keuze. Aannemers spelen daar op hun beurt weer op in door steeds vaker de mogelijkheden van circulair bouwen, duurzaam inkopen en een duurzame bouwplaats te ontdekken.

 

Bouwen aan een duurzame sector

Het wordt steeds belangrijker om duurzame projecten te ontwikkelen en realiseren. Dit hoort ook doorgevoerd te worden op uw bouwplaats. Maar wat is een duurzame bouwplaats eigenlijk? Een duurzame bouwplaats is een bouwplaats waarbij de milieu-impact zo klein mogelijk is. Zo kunt u bijvoorbeeld herbruikbare materialen gebruiken en de CO2-uitstoot zo veel mogelijk reduceren. Ook de overlast voor de omgeving wordt beperkt. In dit blog geven we u 5 tips voor de realisatie van een duurzame bouwplaats.

 

1. Gebruik duurzame bouwhekken

Duurzaam materieel is een belangrijk aspect van een duurzame bouwplaats. Voor steeds meer materieel bestaat er inmiddels een duurzaam alternatief, zoals elektrische machines en hybride aggregaten. Ook voor bouwhekken zijn er duurzame alternatieven. Zo combineren we bij onze Combi-Wood en City-Wood bouwhekken duurzaam materiaalgebruik en sociale impact op aspecten zoals SROI, circulariteit, vergroening en overlastvermindering. Dit zijn dus de perfecte bouwhekken om te kopen of huren voor een duurzame bouwplaats. 

 

2. Hergebruik vrijkomend materiaal

Op de bouwplaats ligt de nadruk steeds meer op hergebruik van materialen. Veel bouwbedrijven doen het al, maar er zijn ook bouwbedrijven die hun afval nog niet scheiden. En dit terwijl het (her)gebruiken van materialen een eenvoudige manier is om uw bouwplaats te verduurzamen. Door afval te scheiden houdt u het overzicht over welke materialen u (direct) kunt hergebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door een milieustraat te plaatsen op uw bouwterrein. Wat u zelf niet meer nodig hebt, kunt u naar andere partijen sturen. Zo hoeft u uw vrijkomende, herbruikbare materialen nooit weg te gooien. 

 

3. Beperk de overlast voor de omgeving

Omwonenden en voorbijgangers kunnen geluidsoverlast ervaren van uw bouwproject. Bij een duurzame bouwplaats wilt u dat natuurlijk voorkomen. Door elektrische machines te gebruiken kunt u de overlast al aanzienlijk minimaliseren. Uw bouwplaats en geluidsbronnen op de bouwplaats kunt u afschermen met Noise Control Barriers, die bouwlawaai reduceren tot maximaal 32,8 dB. Hiermee beschermt u de omgeving tegen geluidsoverlast én het gehoor van uw medewerkers. 

 

4. Verduurzaam logistieke bewegingen

Een ander belangrijk onderdeel van een duurzame bouwplaats is de logistiek. Bouwbedrijven kunnen veel CO2-uitstoot besparen door de logistieke processen te verduurzamen, bijvoorbeeld door elektrische voertuigen. Ook door de routes van vrachtwagens te optimaliseren kunt u uw CO2-emissie reduceren. 

 

5. Maak alle betrokkenen bewust van de duurzame werkwijze

Om uw bouwplaats te verduurzamen is ook het implementeren van een duurzame werk- en denkwijze van belang. Denk hierbij aan duurzamer inkopen om minder ongebruikte materialen op uw bouwplaats te hebben. Ook stellen opdrachtgevers regelmatig extra duurzaamheidseisen bij de aanbesteding. Wanneer u extra aandacht besteedt aan een duurzame werkwijze, haalt u dus sneller een project binnen. Maak ook uw personeel bewust hiervan, zodat zij ook de juiste kennis hebben over de duurzame werkwijze op de bouwplaats. 

 

Heras Mobile als maatschappelijk verantwoorde partner

Wij helpen u graag om een duurzame bouwplaats te realiseren. Naast onze duurzame bouwhekken optimaliseren we onze logistieke dienstverlening. Zo zetten wij uitsluitend vrachtwagens in die aan de EURO6-norm voldoen en bieden wij een duurzame levering aan om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Een van onze MVO-doelen is bovendien dat 15% van het externe vervoer minder uitstoot heeft in 2025. Zo dragen wij ons steentje bij aan uw duurzame bouwplaats. 

Wilt u meer informatie over het verduurzamen van uw bouwplaats? Download dan de whitepaper 'Duurzame bouwplaats binnenstedelijke gebied'. 

Download whitepaper

Picture of Vera van Erp

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak direct een afspraak via onderstaande button.