Bouwplaatsinrichting belangrijk voor optimale toegang tot de bouwplaats

Als hoofdaannemer wil je niet alleen de bouwplaats beveiligen maar ook inzichtelijk krijgen wie aanwezig is op de bouwplaats. Om deze reden worden bouwplaatsen volledig afgeschermd en is toegang alleen mogelijk via controle bij een poort of slagboom. Om toegangscontrole zo optimaal mogelijk in te zetten moet de bouwplaats zo goed mogelijk zijn ingericht. Iedere bouwplaats is echter uniek — hierdoor moet op voorhand goed worden nagedacht hoe deze moet worden ingericht.

Waarom is een goede bouwplaatsinrichting belangrijk?

Het inrichten van de bouwplaats is belangrijk voor een functioneel en veilig bouwterrein. De hoofdaannemer is verantwoordelijk voor iedereen die op de bouwplaats aanwezig is, ook als dit geen bouwpersoneel betreft. Vanzelfsprekend is het dus niet de bedoeling dat onbevoegden de bouwplaats betreden. Daarnaast wil je, om vandalisme en diefstal te voorkomen, een tijdelijke bouwplaats ook beveiligen.

Om de veiligheid van de bouwplaats te waarborgen en om de bouwplaats te beveiligen is effectieve toegangscontrole noodzakelijk. Om dit te bewerkstelligen is een goede bouwplaatsinrichting van groot belang. Als de inrichting van de bouwplaats niet goed is geregeld haal je namelijk niet het maximale uit de toegangscontrole.

bouwplaatsinrichting heras

Waar moet je op letten voor efficiënte toegang tot de bouwplaats?

Wij zien vaak dat hoofdaannemers het doel hebben om de bouwplaats af te sluiten door middel van bouwhekken en via toegangscontrole alleen de mensen die bevoegd zijn door te laten. De inrichting van de bouwplaats, en daarmee de locatie van de toegang, is echter afhankelijk van de omgeving van het bouwterrein. Hierin is er ook een onderscheid tussen personeelstoegang en toegang voor voertuigen.

Bij personeelstoegang is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de toestroom van bouwvakkers. Waar parkeren ze en hoe komen ze de bouwplaats op? Bij toegang voor voertuigen let je op zaken als de draaicirkel voor de vrachtwagens en de locatie voor de in- en uitrit voor vrachtverkeer. Dit bepaalt uiteindelijk ook welke componenten geschikt zijn om toegang en toegangscontrole te verwezenlijken. Een schuifpoort heeft bijvoorbeeld ruimte in de breedte nodig waar een draaipoort dit in lengte nodig heeft.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat er gebruik gemaakt wordt van een persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) vrije zone. Dit is een zone binnen de bouwplaats waar je nog niet de bouw zelf betreedt – hier gelden geen veiligheidsvoorschriften en is ideaal om leveranciers, bezoekers en nieuwe medewerkers te ontvangen. Daarnaast wordt deze zone ook vaak gebruikt als parkeerplaats. Ook hier dien je uiteraard rekening mee te houden bij de inrichting van de bouwplaats.

Havenhof_Bouwplaats_Draaipoort (6)

Hoe richt jij jouw bouwplaats in voor optimale toegang tot de bouwplaats?

Voordat je echter een keuze maakt welke oplossing je gaat implementeren is het goed om na te denken over wat toegangscontrole moet bewerkstelligen: efficiënte logistiek of efficiënte logistiek in combinatie met inzicht in de aanwezigheid op de bouwplaats. Dit bepaalt namelijk de keuze voor het type toegang, of je gebruikt maakt van een portier of toegang automatisch regelt. Iedere bouwplaats is echter uniek – dit betekent dat er geen standaard configuratie voor toegang en toegangscontrole bestaat.

Heras Mobile ondersteunt hoofdaannemers met het inrichten van de bouwplaats en het opzetten van toegang. Door rekening te houden met de omgeving wordt gekeken wat de beste inrichting is om het gewenste resultaat te behalen.

Benieuwd welke keuzes jij hebt om onbevoegden te weren van de bouwplaats en verkeer optimaal te reguleren? Maak een afspraak met onze adviseurs leer hoe je optimaal gebruik maakt van toegangscontrole voor jouw bouwplaats.

Onderwerpen: Toegangscontrole,

Geplaatst door Thijs Krijgsman op 11 maart 2019
Specialist building site security and access control with Heras Smart Access