De rol van hekwerk bij crowd management

Je hebt als organisator veel ballen hoog te houden:

 • je dient te voldoen aan allerlei voorschriften en wetgevingen;
 • je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van bezoekers, maar ook van medewerkers, artiesten en omwonenden;
 • je dient overlast en verkeershinder op en om je evenemententerrein te minimaliseren.

Met het opstellen van het juiste hekwerk houd je alle ballen probleemloos in de lucht en zorg je voor:

 • een veilige omgeving;
 • beperking van overlast en verkeershinder;
 • weren van onbevoegden;
 • goede doorstroom van mensenmassa’s;
 • veilig stallen van materiaal en materieel;
 • goede toegankelijkheid voor medewerkers, leveranciers en hulpdiensten.

Kortom, hekwerk zorgt voor de geleiding van grote stromen mensen en logistieke diensten, zodat een veilige omgeving gecreëerd wordt.

Terreinafzetting, geleiding en veiligheid

Met het inzetten van hekwerk bevorder je de veiligheid van bezoekers, artiesten en VIPS. Ook vervullen hekken een belangrijke taak bij het reguleren van de toe- en afvoer van bezoekers. Je creëert een goede doorstroom met het strategisch plaatsen van hekwerk, gecombineerd met duidelijke bewegwijzering. Zo zorgen onder andere dranghekken ervoor dat mensen niet in het gedrang komen. Daarnaast zorgt dit type hekwerk ervoor dat je op strategische punten de mensenmassa verdeelt en dat hulpposten, zoals EHBO, snel bereikbaar zijn.

Toegang

Om het publiek snel en gecontroleerd te ontvangen gebruik je (overdekte) inkomconstructies. Zo zorg je ervoor dat mensen gedoseerd je terrein opkomen. 

Beleving

Een andere rol van hekwerk is de bijdrage aan de beleving door te werken met gekleurde zeilen op bepaalde stukken op je terrein. ‘Een evenement slaagt door zijn mate van beleving. Is je hekwerk slecht georganiseerd, dan gaat dit direct ten koste van de ervaring,’ aldus Yves (Heras Mobile expert evenementenhekwerk).

Kies je voor hekwerk met gekleurde zeilen, zoals oranje zeilen met Koningsdag, dan verbeter je direct de sfeer.

Vluchtwegen

Bij een calamiteit is het zaak dat bezoekers, artiesten - of sporters - en medewerkers snel veilig ondergebracht worden. Het mag duidelijk zijn dat een heldere aanduiding van de vluchtwegen hieraan bijdraagt, net als het vooraf juist inrichten van vluchtwegen. Je wilt voorkomen dat teveel mensen een bepaalde route nemen die te krap is. Vluchtwegen dienen breed genoeg te zijn, maar ook te zijn voorzien van stevig hekwerk, zodat mensen in hun haast niet gewond raken door omvallend hekwerk.

Hekwerken voor de toegang van genodigden en artiesten

Over het algemeen genomen zijn er op evenementen speciale ingangen voor VIPS en artiesten die leiden tot een backstage-area. Om verwarring te voorkomen, dienen deze entrees altijd duidelijk aangegeven te worden. Hekwerk wijst gasten al voor het toetreden van het terrein op de te nemen route. 

Sportevenementen; een veilige tour

Juist rondom de start en de finish drommen grote groepen bezoekers samen. Om zowel de bezoekers als de sporters een veilig sportevenement te bieden kies je voor hekwerk om de doorstroming en veiligheid te bevorderen. Hoe leid je dit in goede banen?

Dranghekken langs de route
Het parcours van sportevenementen zoals marathons en wielerwedstrijden zijn vaak kilometers lang, wat vraagt om kilometers aan hekwerk. Dranghekken zijn ideaal, doordat je hiermee duidelijk publiek van sporters afscheidt en strategische plekken afschermt.

Vijf redenen om dranghekken in te zetten.

 1. veiligheid (je voorkomt gevaarlijke situaties)
 2. overzicht (publiek zonder paniek van A naar B)
 3. logistiek (je leidt het transport in goede banen)
 4. afscherming (je onttrekt ongewenste plekken aan het oog)
 5. beleving (het heeft een positieve werking op de gemoedsrust)

Start en finish

Aan zowel de start als de finish spelen uiteenlopende factoren een rol die de veiligheid in gedrang kunnen brengen. Denk aan grote groepen mensen, volgauto’s en fotografen die samenkomen en maar een ding willen: zo dicht mogelijk bij de sporters komen. Denk aan de massasprint bij wielerwedstrijden net voor de finish. Je wilt voorkomen dat sporters hier botsen met het publiek. Hekken, en dan met name dranghekken en finish barriers, bieden hier uitkomst.

Geluidsreductie

Bij ieder evenement staat de omgeving op scherp; ‘Gaan we overlast ondervinden, vooral van het geluid?’ Hoe fijn is het als je evenement een feest wordt voor iedereen, voor zowel het publiek als de omwonenden. Ook gemeenten stellen steeds vaker geluidsnormen. Het gebruik van geluid reducerende hekken op je evenemententerrein biedt de oplossing en zorgt dat feestgangers op het feest- of het festivalterrein optimaal genieten van de optredens en mensen buiten het terrein ongestoord hun eigen leven kunnen leiden.

De inzet van hekken, voorzien van kwalitatief hoogstaande dempdoeken, zorgt ervoor dat je:

 • wél een vergunning krijgt;
 • blije gezichten bij handhavers en omwonenden ziet;
 • maximale veiligheid, comfort en beleving nastreeft; 
 • medewerkers minder gehoorschade oplopen; 
 • rust creëert waar dat nodig is, zoals backstage of bij EHBO-posten.

In dit artikel lees je hoe je met de inzet van demphekken je evenement optimaliseert: Demphekken optimaliseren je event.

Reclamemiddel

Evenementenhekwerk is perfect om je terrein de juiste uitstraling te geven of je bezoekers te informeren. De zeilen die je aan je hekwerk bevestigt laten zich prima bedrukken. Denk aan logo’s, sfeerbeelden, maar bijvoorbeeld ook belangrijke praktische informatie, zoals de line up of de routing op je terrein naar diverse podia, de EHBO-post en andere faciliteiten. Allemaal in de stijl van je evenement. Zo geniet je van meters extra exposure.

Een doordacht hekwerkplan

Een terreinindeling geeft een volledig overzicht van de diverse activiteiten, variërend van podia tot bezoekers- en parkeerterreinen. Ook geven ze verkooppunten van bijvoorbeeld eten en kleding aan, net als de bars. De parkeergelegenheden en de knelpunten in de aan- en afvoer van bezoekers worden hierop in kaart gebracht, net als de vluchtwegen. Een doordachte terreinindeling vormt een handige leidraad bij het samenstellen van het hekkenplan. Je krijgt een beter beeld van de plekken waar hekwerk nodig is, hoeveel en welke type. 

Start direct met een hekkenplan. Welke hekken zijn nodig voor jouw evenement?

De meest gebruikte evenementhekken

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar standaard zijn de volgende hekken steevast op nagenoeg ieder evenemententerrein te vinden 

Evenementhekken

Bekijk hier ons uitgebreide aanbod evenementhekken en accessoires

Welke hekken heb jij nodig?

Hierboven heb je al kunnen lezen dat er een aantal soorten hekken is dat voor zowat ieder evenement gebruikt wordt. Maar er is meer. Voor echt iedere afzetting, bewegwijzering of afscherming is een ander type hekwerk beschikbaar. Dit is geheel afhankelijk van de situatie en je wensen daarbij. Zo kennen we bij Heras Mobile zo’n 12 verschillende soorten hekwerk om je afzetting te realiseren.

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, vraag je dan af waar je het hekwerk voor gaat gebruiken. Ter beveiliging, afbakening of bijvoorbeeld ter geluidsreductie? En dan rijst logischerwijs ook de vraag: ga ik kopen of huren?

Hekwerk kopen of huren

Tijdens je inrichting bepaal je wat voor hekwerk je nodig hebt, maar ook of je deze wilt kopen of huren. We geven graag een aantal tips om een weloverwogen keuze te maken.

Urgent hekwerk nodig?

Er kan zich altijd een urgente situatie aandienen, waardoor je op het allerlaatste moment verlegen zit om hekken. En of dat dan om koop of huur gaat, op dat moment heb je graag een leverancier die flexibel meedenkt en ook de voorraadcapaciteiten en de logistieke mogelijkheden heeft om binnen enkele uren een oplossing te bieden. Dan wil je dat bij spoedgevallen hekwerk de volgende dag geleverd wordt. Heras Mobile speelt dat keer op keer voor haar opdrachtgevers klaar door binnen 24 uur hekken te leveren in de hele Benelux.

Transport en logistiek

Heb je hekwerk besteld, dan is het van belang om bij het laden en lossen hiervan veiligheid voorop te stellen. Om veilig te laden en te lossen zijn veiligheidsregels opgesteld. Zo voorkomen we gevaarlijke situaties op of rondom je evenementterrein tijdens het laden en lossen.

Zo is het van belang rekening te houden met het gewicht en het volume van de hekken. De lading dient goed geborgd te zijn. Maar denk ook aan het besturen van een vorkheftruck; dit vergt enige ervaring en kennis. Het in acht nemen van de veiligheidsregels zorgt ervoor dat ongelukken worden voorkomen.

16 life saving rules

De ‘16 life saving rules’ zijn opgesteld om (dodelijke) ongevallen te voorkomen. Ook Heras Mobile hanteert deze regels. Hierin staat onder meer vermeld:

 • hoe de veiligheid van (onder)aannemers te waarborgen;
 • hoe de machines veilig te stellen;
 • hoe de verkeersveiligheid op de bouwlocatie te regelen;
 • hoe veilig om te gaan met vorkheftrucks;
 • hoe om te gaan met mobiele telefoons, hijswerkzaamheden en werken op hoogte;

Transportbok voor hek, blok en klem 

Om eenvoudig het transport van een grote hoeveelheid hekwerk te regelen is een all-in container een echte aanrader. Het is een universeel transportsysteem, waarmee je een terrein van meer dan 100 meter hekwerk voorziet. Zowel het hekwerk als de blokken en klemmen zijn veilig en snel te verdelen over de bouwlocatie.

Je vervoert deze container zowel in de breedte als in de lengte en tijdens opslag zijn de containers veilig op elkaar te stapelen.