Evenementenbranche in kaart

De evenementenbranche barst van de dynamiek. De meeste evenementen vinden in de zomermaanden plaats - met 5 mei als festivalkraker. Maar let op, daar is een kentering te zien. Het aantal events blijft groeien en steeds meer evenementen vinden hun plekje op de festivalagenda buiten de piekmaanden om. Naast dance- en muziekfestivals zien we ook steeds meer sportevenementen en foodtruckfestivals. Maar dat de zomerperiode in Nederland rockt dat mag duidelijk zijn!

Facts en figures    

Volgens de Festivalatlas zag het landschap er in 2016 als volgt uit:

1.340 festivals bestaande uit:

  • 117 filmfestivals
  • 153 foodfestivals
  • 1.070 muziekfestivals

Tel daar de sportevenementen bij op en Nederland voorziet haar inwoners van meer dan 2000 evenementen per jaar.

Muziekfestivals

Nederland kent ca. 1.100 muziekfestivals, zowel één- als meerdaags, gratis en betaald, en deze evenementen laten een duidelijk seizoenspatroon zien: 65% vond plaats in de zomerperiode van mei tot en met september. Een ander belangrijk kenmerk is dat driekwart van deze festivals betaalde evenementen zijn.

Sportevenementen

Jaarlijks vinden er in Nederland, buiten de reguliere sportcompetities om, zo’n 600 sportevenementen plaats. Denk aan de grote publiekstrekkers als de Marathon in Rotterdam, de Nijmeegse Vierdaagse en de Eredivisie Beach Volleybal. Maar ook kleinere evenementen als Concours Hippique en het WK Veldrijden worden goed bezocht.

Food

In 2016 waren er in totaal 153 foodfestivals in Nederland, waarvan 87% plaatsvond in de maanden mei tot en met september. Nieuwe foodfestivals waren bijvoorbeeld Bumperkluiven, Hippe Happen Festival en Wheels ’n Bites. Food festivals zijn in de meeste gevallen gratis te bezoeken. De sfeer is ongedwongen en de toegang vaak gratis. Er heerst een gevoel van samenhorigheid en veiligheid. Om mensen veilig te laten happen is het van belang bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.