50 jaar Heras bouwhekken

Hoe een Nederlandse uitvinding Europa veroverde

1966-2016: het bouwhek bestaat 50 jaar

In 1966 begon Heras met de gestandaardiseerde productie van gaashekken voor tijdelijk gebruik. Als eerste fabrikant in de wereld. Eind 2016, met de 50e verjaardag van het bouwhek, passeert Heras Mobile Fencing & Security de magische grens van 1 miljoen hekken op jaarbasis. Dat is een hekwerklijn van 3.500 kilometer. Langer dan de snelweg van Kopenhagen tot Lissabon (3.060 kilometer).

De bouwhekken van Heras zijn een vaste waarde in 24 landen. En zelfs de organisatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komt in Oirschot winkelen voor 50 km tijdelijke hekken. Hans Welting, algemeen directeur Heras Mobile Fencing & Security, over de verovering van Europa met een 100% Nederlandse vinding: “Onze doelgroepen uit de bouw en event-sector kiezen voor een stabiele bedrijfsvoering, goede hekken en betrouwbare logistiek.”

Aansprakelijkheid

Het mobiele werk is met zijn 50 jaar verrassend jong. Tot de jaren 60 zijn houten schotten en/of prikkeldraad gebruikelijk. In Nederland komt de wettelijke aansprakelijkheid voor ongelukken op de bouwplaats bij de bouwer of aannemer te liggen. Heras-oprichter Frans Ruigrok besluit in 1966 direct tot de seriematige productie van tijdelijke hekken voor het beveiligen van bouwplaatsen.

Harmonicagaas

Welting, sinds 1979 verbonden aan Heras: “De vulling van het bouwhek was van harmonicagaas. Een buis in het midden zorgde voor extra versteviging. De eerste frames waren 2 meter hoog en 3,5 meter breed; een voor de montage nog net handzaam formaat. Een vrij intuïtief gekozen afmeting die nu overal in Europa de standaard is.”

Synoniem voor hekwerk

Over de marketing in de jaren 60: “Het nieuwe aanbod zou vanzelf vraag creëren, zo redeneerde Ruigrok. Hij voorzag de eerste bouwhekken meteen van naambordjes en ze gingen als warme broodjes over de toonbank. Eind jaren 70 rolde het miljoenste hek van de band. Heras werd een synoniem voor hekwerk. In Frankrijk en België bestaat het woord bouw-hek niet eens. Daar bestellen ze ‘een heras’.”

50 jaar in vogelvlucht

 • 1966: Heras besluit als eerste in de wereld tot het gestandaardiseerd produceren van tijdelijke hekwerken.
 • 1989: het eerste bouwhek zoals we het nu kennen; met staalmatvulling voor meer stijfheid en zekerheid.
 • 1999: de Heras M500 Anti Climb wordt de nieuwe wereldstandaard. Qua levensduur én veiligheid: het bouwhek is door de nauwe maaswijdte en de overstekende draadeinden niet te overklimmen.
 • 2002: Anti Climb bouwhekken met kunststof voeten en high security klem.
 • 2007 (Nederland) en 2009 (België): introductie totaalconcept voor mechanische en draadloze elektronische bouwplaats-beveiliging.
 • 2009: tijdelijke draadloze inbraak- en branddetectie voor de bouwkeet en de afbouwfase.
 • 2012: eerste producent en leverancier met CE-keurmerk op al haar hekken. Certificaat CO2 niveau 3.
 • 2014: completering tijdelijke toegangscontrole: mobiele schuifpoort, draaipoort, slagboom en mobiel tourniquet.
 • 2016: standaard oplossingen toegangscontrole in de Cloud.
 • 2016: eigen fabrieken in België, Frankrijk en Tsjechië produceren 1 miljoen bouwhekken op jaarbasis. Zelfs de organisatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komt in Oirschot winkelen voor 50 km tijdelijke hekken.
 • 2017 introductie Heras Smart Access