1966-2016: het bouwhek bestaat 50 jaar
In 1966 begon Heras met de gestandaardiseerde productie van gaashekken voor tijdelijk gebruik. Als eerste fabrikant in de wereld. Eind 2016, met de 50e verjaardag van het bouwhek, passeert Heras Mobile Fencing & Security de magische grens van 1 miljoen hekken op jaarbasis. Dat is een hekwerklijn van 3.500 kilometer. Langer dan de snelweg van Kopenhagen tot Lissabon (3.060 kilometer).
De bouwhekken van Heras zijn een vaste waarde in 24 landen. En zelfs de organisatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komt in Oirschot winkelen voor 50 km tijdelijke hekken. Hans Welting, algemeen directeur Heras Mobile Fencing & Security, over de verovering van Europa met een 100% Nederlandse vinding: “Onze doelgroepen uit de bouw en event-sector kiezen voor een stabiele bedrijfsvoering, goede hekken en betrouwbare logistiek.”
Aansprakelijkheid
Het mobiele werk is met zijn 50 jaar verrassend jong. Tot de jaren 60 zijn houten schotten en/of prikkeldraad gebruikelijk. In Nederland komt de wettelijke aansprakelijkheid voor ongelukken op de bouwplaats bij de bouwer of aannemer te liggen. Heras-oprichter Frans Ruigrok besluit in 1966 direct tot de seriematige productie van tijdelijke hekken voor het beveiligen van bouwplaatsen.
Harmonicagaas
Welting, sinds 1979 verbonden aan Heras: “De vulling van het bouwhek was van harmonicagaas. Een buis in het midden zorgde voor extra versteviging. De eerste frames waren 2 meter hoog en 3,5 meter breed; een voor de montage nog net handzaam formaat. Een vrij intuïtief gekozen afmeting die nu overal in Europa de standaard is.”
Synoniem voor hekwerk
Over de marketing in de jaren 60: “Het nieuwe aanbod zou vanzelf vraag creëren, zo redeneerde Ruigrok. Hij voorzag de eerste bouwhekken meteen van naambordjes en ze gingen als warme broodjes over de toonbank. Eind jaren 70 rolde het miljoenste hek van de band. Heras werd een synoniem voor hekwerk. In Frankrijk en België bestaat het woord bouw-hek niet eens. Daar bestellen ze ‘een heras’.”
50 jaar in vogelvlucht