Historie

Heras heeft een mooi verhaal

Heras is sinds de oprichting in 1952 een stabiel bedrijf. In 1999 worden de specialisten in tijdelijk (Heras Mobile) en permanent hekwerk (Heras BV) in gesplitst. Tijdelijke beveiliging is een specialisme en vraagt nog meer direct contact en razendsnelle logistiek en montage. Heras Mobile en Heras BV zijn twee zelfstandige bedrijven. We zijn broer en zus en lid van dezelfde familie. Lees verder over onze mooie geschiedenis en onze innovaties.

Het begin in een boerenschuur

Op 1 april 1952 begint Frans Ruigrok, zoon van een smid, in een boerenschuur Hekwerk Industrie Eindhoven. Als eerste kiest Ruigrok voor standaardisatie en seriematige hekwerkproductie. In 1958 verandert de naam in Heras. Weer als eerste hangt Ruigrok aan ieder hek een Heras-bordje. Een briljante, want eenvoudige oplossing voor gratis naamsbekendheid.

Het eerste bouwhek van Europa

Mijlpalen in de jaren ’60 zijn het passeren van de omzetgrens van 1 miljoen gulden (in 1960) en de verhuizing naar Oirschot (in 1966). Heras is dan al landelijk actief. In 1966 brengt Heras het eerste bouwhek van Europa op de markt, toen nog van gaas. Tussen 1968 en 1970 worden vestigingen in België en Duitsland geopend.

Grootste verhuurder van bouwhekken

Doorbraken zijn er ook in de jaren ’80. Stadionhekken en systemen voor toegangscontrole zijn een antwoord op het oprukkende voetbalvandalisme. Heras ontwikkelt ‘groene’ hekken voor milieuafscheidingen en verzorgt de beveiliging van talloze penitentiaire inrichtingen in Nederland en Duitsland. In 1986 wordt Heras een onderdeel van het beursgenoteerde CRH plc. In 1989 komt het eerste bouwhek van staalmat op de markt. In 1992 start Heras met de verhuur van tijdelijke bouwhekken. Sinds 2019 valt de organisatie onder Equistone Partners Europe.

Historie Heras Mobile Fencing & Security,  1970 bouwhek

Van hekwerk naar buitenbeveiliging

Het begin van de 21e eeuw markeert, zeker na de aanslagen op het WTC, een omslag in denken: eigenaren van risicolocaties en waardevolle objecten vragen om een integrale oplossing voor hun buitenbeveiliging. In 2007 volgt weer een primeur voor de bouw: Elektronische Bouwplaats Beveiliging (EBB). Voor de havencomplexen van Exxon Mobil in Rotterdam en Antwerpen realiseert Heras de grootste en meest complexe opdracht ooit.

Duurzame innovatie

Als eerste in de branche verwerft Heras het CO2-bewust certificaat. In ontwikkeling zijn hekwerk oplossingen voor het opwekken van energie tot het neutraliseren van stikstof en communicatie. Voor tijdelijke locaties zijn plug and play schuif- en draaipoorten niet meer weg te denken. Mobiele tourniquets maken een systeem voor persoonsregistratie met geautomatiseerde doorkoppeling mogelijk. Heras Mobile verwerft de exclusieve rechten voor de Noise Control Barrier. Heras Mobile heeft sterke posities in 21 Europese landen en in Amerika, Canada en het Midden-Oosten. In onze blogs leest u meer over onze duurzaamheid initiatieven.