Bouwhekken huren of kopen? 5 Adviezen om de juiste keuze te maken

Een terugkerende vraag bij veel aannemers: ga ik bouwhekken huren of kopen? Huur lijkt in de ogen van veel aannemers duurder dan kopen. Echter, in veel gevallen is huren onderaan de streep ten opzichte van koop absoluut aantrekkelijker.

Er zijn verschillende afwegingen te maken om tot een juiste keuze te komen tussen huur of koop van een bouwhek. Om de beslissing tussen koop of huur te kunnen nemen zijn de volgende punten van belang.

1. De prijs van bouwhekken ten opzichte van de projectduur

Indien de keuze voor huur of koop alleen afhangt van de prijs van bouwhekken, dan is het omslagpunt (wanneer huur duurder wordt dan koop) een bouwproject van gemiddeld 2,5 jaar. Wellicht zal je dit verbazen omdat veel aannemers denken dat huur tot maximaal een jaar voordelen in prijs biedt. Er zijn een paar kanttekeningen:

  • Het koophek moet qua prijs vergelijkbaar zijn met het hek wat in de huur aangeboden wordt. Een gemiddeld bouwhek (van goede kwaliteit) gaat ongeveer 3 jaar mee.
  • Houd ook rekening met de kwaliteit (en dus levensduur) van een bouwhek bij de keuze tussen koop of huur.  Een licht bouwhek van mindere kwaliteit gaat meestal korter mee dan 2 jaar. Duurt het bouwproject langer dan de levensduur van het bouwhek dan  oet een nieuw hek gekocht worden en wordt 'goedkoop' uiteraard duurkoop.
  • Houd rekening met extra vrachtkosten voor de aanvoer. Bij koop is de levering van hekken meestal franco. Bij huur komt transport van de levering van de hekken op de prijs. Kosten voor het retour halen heeft u in beide gevallen.

M500 Anticlimb
2. Meerdere bouwprojecten die qua startdatum op elkaar aansluiten

Heb je zicht op de projecten die na het huidige project zullen gaan starten? Wanneer het huidige project, of de daarop aansluitende bouwprojecten langer duren dan 2,5 jaar wordt kopen interessanter. Houd hierbij wel rekening met de startdatum van het volgende project.

Bijvoorbeeld: project A loopt één jaar, van maart tot maart. Hiervoor heb je 100 hekken nodig. Project B begint in april en duurt ook een jaar. Voor beide projecten heb je 100 bouwhekken nodig. Wanneer project A uitloopt dient er een periode te worden overbrugd waarbij tijdelijk 200 bouwhekken nodig zijn. Wanneer projecten op deze manier overlopen kan het tijdelijk bijhuren van – in dit voorbeeld - 100 bouwhekken uitkomst bieden. In dit voorbeeld is het kopen van 100 bouwhekken en het tijdelijk bijhuren van 100 bouwhekken goedkoper dan investeren in 200 bouwhekken.

3. Gemiddelde levensduur en schade aan bouwhekken

Wat is de gemiddelde levensduur van bouwhekken? Voor wie zeer zuinig omspringt met het hekwerk is huren wellicht minder interessant. Toch hebben we de ervaring dat er in de praktijk aanzienlijk meer bouwhekken verloren gaan dan over het algemeen wordt ingeschat.

Vaak bestaat tevens de opvatting dat er bij huur veel betaald moet worden voor eventuele schade. Dit is een hardnekkig misverstand: alleen de echte schade, door de huurder toegebracht, wordt doorberekend. De zogeheten 'gebruiksschade' wordt niet doorberekend bij huur.

4. De bezettingsgraad

Wat is de bezettingsgraad van het huidige huurpark? Wanneer er in het grootste deel van het bouwproject minder hekken nodig zijn is het zonde om bouwhekken te kopen die vervolgens maandenlang in de opslag verdwijnen.

Het is dus interessant om de pieken bij te huren, zodat er een gezonde bezettingsgraad ontstaat. (70% - 80%)

5. Investering of kosten spreiden

Huur is aantrekkelijk, omdat je gespreid betaalt en alleen betaalt voor hetgeen je daadwerkelijk gebruikt (huurt). Pas bij bouwprojecten die langer dan 2 jaar duren wordt het doen van een eenmalige investering interessant.

bouwhekken-huren-kopen

Het huren van bouwhekken is het overwegen waard

De voordelen van huur in een notendop:

  • Gespreide betaling
  • Altijd een goede kwaliteit
  • Geen opslagkosten
  • Minder kosten voor handling
  • Sorteren van hekken is niet nodig

Over het algemeen kun je zeggen dat in heel veel gevallen huur gunstiger is dan koop. Het is altijd handig een kleine voorraad te hebben, maar in het geval van pieken (tijdelijk meer bouwhekken nodig) of momenten van overlap tussen verschillende projecten is huur zeer aan te bevelen. U kunt dit alles nog eens nalezen op onze pagina huur bouwhekken.

Goed hekwerk is van groot belang en draagt bij aan een optimale beveiliging van je bouwplaats. Een goed beveiligde bouwplaats voorkomt vertraging en bespaart je kosten. Weten hoe goede bouwplaatsbeveiliging jou kan helpen kosten te besparen? Lees ons whitepaper over bouwplaatsbeveiliging:


Onderwerpen: Bouwhek mogelijkheden,

Geplaatst door Lou Spierings op 03 september 2018
Senior Account Manager at Heras Mobile Fencing & Security Netherlands