Geluidsdicht doek als beveiliging voor gehoor rond bouwplaats

Beveiliging kan op verschillende manieren. Hekken gebruik je om dieven af te schrikken en camerasystemen houden inbrekers op afstand. Het gehoor beschermen, doe je met een geluidswerend doek. Omdat men in Nederland en België in het kader van minder hinder werkt, gebruikt men het geluidswerend doek steeds vaker. Dankzij het doek blijft het volume binnen de toegestane geluidsnorm en behoort het stilleggen van de bouw wegens geluidsoverlast tot het verleden.
 
Oudere aggregaten en beton- en steenslijpers maken behoorlijk wat kabaal. Nieuwere versies zijn veel stiller, maar niet elk bedrijf heeft deze. Om onder de geluidsnorm te blijven, huur je een geluidswerend doek. Dat doek dempt muziek en herrie van machines. Vanuit gemeenten wordt dit product veel voorgeschreven en gepromoot.


Zo’n doek is een slimme oplossing voor bouwbedrijven. Deze toepassing voorkomt dat de bouw platgelegd moet worden, wegens geluidshinder. De werkzaamheden stilleggen kost handenvol geld. Dat wil je niet. Een geluidswerend doek helpt dat doemscenario te voorkomen en zorgt ervoor dat de overlast onder de toegestane geluidsnorm blijft.

In Brussel is het doek al succesvol toegepast. Het Theater aan het Vrijthof gaat op de schop. De verbouwing kost 3,5 miljoen euro en is bedoeld om de akoestiek van het gebouw te verbeteren. Om de voorstellingen niet te verstoren, is een doek geplaatst. Terwijl de shows doorgaan, werkt men gewoon door. Dankzij het doek blijft de geluidsoverlast binnen de norm. De bouw gaat door en de show ook!


“Dankzij het doek blijf je onder de geluidsnorm”


Het geluidswerend doek is een innovatie uit Engeland. In de Benelux heeft één fabrikant het alleenrecht om dit product te distribueren. Vanuit instanties stijgt de vraag naar het doek. Sterker nog: men stimuleert het zelfs. In Nederlandse bestekken schrijft men het steeds vaker voor.

Sinds de invoering van de Aanbestedingswet 2012 hanteert men het principe ‘EMVI’. Bij zo’n Economische Meest Voordelige Inschrijving beoordeelt de opdrachtgever de inschrijvingen niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit. In veel bestekken in de civiele aannemerij schrijft men dit hek voor.

 

Elektrisch_gereedschap_3.jpg

 

Vanuit de bouw zelf komt de roep om zo’n scherm eigenlijk alleen als het al ‘te laat’ is. Dus als de bouw stilligt wegens geluidsoverlast. De plaatsing van zo’n doek zorgt ervoor dat men wel snel weer aan de slag kan. Niet alleen de bouwsector profiteert van dit doek. Ook de evenementensector kan er baat bij hebben.

Het geluidswerend doek is onlangs ingezet tijdens een muziekevenement in Nederland en deed daar zijn werk uitstekend. Momenteel worden meer testen uitgevoerd om de geluidsdichtheid te testen bij evenementen.


“Plaats een geruststellend gevoel” 


Naast geluiddicht is het scherm ook vlamvertragend. Het materiaal is bestand tegen vuur en dooft snel. De brandweer is erg te spreken over de veiligheid van dit product. Naast geluidswerend en brandvertragend ontneemt het doek ook het zicht. Dat zorgt voor een veilig en gerustgesteld gevoel. Er is een doek geplaatst om overlast te verminderen, dus er wordt naar de burger geluisterd. Daarnaast beschermt het de plek van het evenement en de bouw.

Het doek voorkomt onkosten en irritatie. De bouw gaat door en omwonenden hebben minder met geluidshinder te maken. Welke gemeente en bouwbedrijf heeft daar nu geen oren naar?

“Het geluidswerend doek voorkomt dat men de bouw stillegt”

Onderwerpen: Veilig & duurzaam werkenGeluidsreductie,

Geplaatst door Yves Spooren op 23 maart 2016
International Accountmanager at Heras Mobile Fencing & Security USA