Toegangscontrole tijdens werktijd, kostenpost of kostbaar?

Een bouwplaats krijgt regelmatig ongewenst bezoek. Jaarlijks kost vandalisme en diefstal de bouw ruim 115 miljoen euro. En dan gaat het slechts om de schade die gemeld wordt, om nog niet te spreken van de tijd en het geld die de verstoring van het bouwproces kost. Hekken, camera's, detectoren en poorten kunnen de bouwplaats 's nachts beveiligen. Maar hoe zit het met de mensen die overdag je bouwplaats betreden en weer verlaten?

Natuurlijk vertrouw je je eigen personeel. Ook al ben je verplicht administratie bij te houden van iedereen die op de bouwplaats aan het werk is, dit sluit niet uit dat er ook mensen zijn die zich ongeoorloofd op het terrein bevinden. Persoonlijke controle verandert daardoor in een dagelijkse verplichting die je berooft van kostbare tijd die je liever besteedt aan het in goede banen leiden van het bouwproces. Bovendien wordt persoonsregistratie binnenkort als verplichting opgelegd vanuit de overheid. Een toegangscontrole systeem biedt voor steeds meer mensen in de bouw een uitkomst. 

Een toegangscontrole systeem: in het kort

Een geautomatiseerd systeem vereenvoudigt de controle en registratie van personen. Het systeem vertelt wie er wanneer op de bouwplaats is. Met persoonlijke passen kan een tourniquet, poort of slagboom open gestuurd worden.

Hoe helpt een toegangscontrole systeem bij het behalen van jouw doelen?

Hoe kan een geautomatiseerd toegangscontrole systeem je ondersteunen bij je belangrijkste taak: het bouwproces voltooien zonder daarbij buiten de gestelde tijd en het gestelde budget te raken – kortom, bouwen zonder sores voor jou en je collega's? De volgende 4 problemen die dit in de weg staan kunnen, dankzij een toegangscontrole systeem omgezet worden in voordelen.

1. Diefstal en vandalisme terugdringen

Niet alleen 's nachts wil je je materieel met een gerust hart kunnen achterlaten, ook overdag wil je geen ongewenst bezoek. Het zou zomaar kunnen dat mensen overdag voorbereidingen treffen om 's nachts toe te kunnen slaan. Of sterker nog: dat er op klaarlichte dag materieel ontvreemd wordt. En dat levert onaangename verrassingen op.

Een toegangscontrole oplossing elimineert de mogelijkheid dat mensen die er niet thuishoren het terrein betreden. Dat maakt het voor dieven of vandalen een stuk minder gemakkelijk toe te slaan. Een hoop gedoe wordt bespaard zoals puinruimen, vertraging van het bouwproces door het ontbreken van materieel, en geld omdat het materieel opnieuw aangeschaft moet worden. Bovendien kan dankzij toegangscontrole je personeel ongestoord en met een veilig gevoel het werk uitvoeren, wat de productiviteit van de gewerkte uren absoluut ten goede komt.

2. Inzicht en overzicht – ook op afstand

Bij het beveiligen van een bouwplaats draait het niet alleen om het buiten houden van onbevoegden. Het gaat ook om het krijgen en houden van overzicht van wie zich op de bouwplaats bevindt. Bij grotere projecten lopen er immers verschillende onderaannemers rond; het overzicht is dan snel zoek. Bij calamiteiten ben je bovendien verantwoordelijk voor iedereen die zich op het terrein vindt, dus ook voor mensen die er op dat moment niet thuishoren! Geautomatiseerde toegangscontrole zorgt op meerdere manieren voor dat overzicht:

  • Met geautomatiseerde toegangscontrole kun je mensen op afstand toegang verschaffen (dus ook wanneer jij er zelf niet bent)
  • Je kunt toegang verschaffen tot werknemers die op meerdere locaties werkzaam zijn
  • Wanneer ontruiming nodig is bij calamiteiten kan er geen twijfel bestaan wie zich nog op de bouwplaats bevindt (en wie niet)

Heras Smart Access toegangscontrole

3. Directe tijdbesparing

Tijd is geld. Waar de kosten voor persoonlijke controle door een uitvoerder zo’n twee uur per dag zijn, staan de kosten van een geautomatiseerd toegangscontrole systeem gelijk aan een half loonuur per dag.

4. Koppeling met bestaande systemen

Ook is een koppeling met bestaande systemen mogelijk die een flinke tijdbesparing opleveren. Zo kan de registratiesoftware worden gekoppeld aan de salarisadministratie en kunnen – door de bouwplaats in te delen in zones – verschillende bevoegdheden worden gekoppeld aan verschillende aanwezigen. Bovendien is het systeem naadloos te koppelen met andere beveiligingssystemen op het terrein zoals de poorten en de slagbomen.

Toegangscontrole is zo sterk als de zwakste schakel...

Geautomatiseerde toegangscontrole tijdens werktijd is dus pas van toegevoegde waarde als deze past bij het huidige (of gewenste) beveiligingsniveau. Neem hierbij in overweging of het opnemen van terreinbeveiliging in het budget (hekken, camera's, detectoren) in combinatie met toegangscontrole opwegen tegen de zichtbare en onzichtbare schade (in geld, maar vooral ook in verloren uren) waarvoor handmatige toegangscontrole, vandalisme en diefstal samen verantwoordelijk zijn.

De tijd die je momenteel kwijt bent aan het blussen van brandjes kun je wel degelijk verruilen voor kostbare tijd op de bouwplaats, en bouwend Nederland begint zich steeds meer te realiseren dat geautomatiseerde toegangscontrole hiertoe – letterlijk en figuurlijk – de deuren opent.

Ontdek Heras Smart Access: een plug & play toegangscontrole systeem

Het Heras Smart Access systeem is een eenvoudige, betaalbare cloudoplossing die twee vliegen in één klap slaat: toegangscontrole en persoonsregistratie. Het is een systeem dat uitblinkt in eenvoud. Download nu de gratis brochure.

Onderwerpen: Toegangscontrole,

Geplaatst door Joep Coenen op 23 februari 2017
Business Unit Manager Benelux at Heras Mobile Fencing & Security